Телевизија во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Телевизијата во Албанија беше за првпат воведена во 1960 година. RTSH доминираше во албанската радиодифузна област до средината на 1990-тите, период кога радио и ТВ станиците во приватна сопственост почнаа да ги заземаат големиот број празни албански честоти. Транзицијата кон DTV емитување било одолговлечено.[1]

Албанија во моментот има 3 национални комерцијални телевизиски станици, 56[2] локални станици, 83 локални кабелни станици и два комерцијални мултиплекси.

Од сите постојни национални аналогни телевизиски станици, јавната Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) има најголем дофат: неговиот сигнал ја опфаќа 80.5% од територијата, проследено со Top Channel со 79%, и ТV Klan со 78%. Сепак, постојат и дигитални мултиплекси но нема податоци за нивниот територијален дофат. Може да се каже дека другите главни телевизиски станици, со седиште во Тирана, чиј сигнал покрива значителен дел од територијата се: Ora News, News 24, Vizion Plus, A1 Report и Radio Televizioni SCAN. Освен Vizion Plus TV и Radio Televizioni SCAN, другите станици емитуваат само вести.

Подолу е списокот на телевизиските станици и ТВ оператори за радиодифузија во Република Албанија:[3]

Национални јавни канали[уреди | уреди извор]

Национални приватни канали[уреди | уреди извор]

Веќе непостоечки канали[уреди | уреди извор]

Поврзани канали на располагање во други земји[уреди | уреди извор]

Регионални канали[уреди | уреди извор]

Филмови и серии[уреди | уреди извор]

Документарни филмови[уреди | уреди извор]

За деца[уреди | уреди извор]

Спорт[уреди | уреди извор]

Музика[уреди | уреди извор]

Вести[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]

DVB-T2/S2 пвеќеканални услужници[уреди | уреди извор]

DVB-C[уреди | уреди извор]

Странска реле честота[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Albania’s Digital TV ‘Beauty Contest’ Turns Ugly, Balkan Insight, 7 January 2015
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2018-07-27. Посетено на 2018-04-17.
  3. „List of television stations and TV providers broadcasting in the Republic of Albania“. www.kkrt.gov.al. Архивирано од изворникот на 2013-07-27. Посетено на 3 October 2016.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]