Театар со сенки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Претстава на театар на сенки во Тајланд

Игра на сенки или познато како куклен театар со сенки е древна форма на раскажување и забава која користи рамни артикулирани фигури (сенка кукли) за да се создаде впечаток на движењето на луѓето и другите три-димензионални објекти. Сенка куклите се склопка на личности кои се одржуваат помеѓу изворот на светлина и проѕирен екран или вид на завеса. Склопката форми на кукли понекогаш вклучуваат проѕирена боја или други видови на детали. Различни ефекти може да се постигнат со поместување на двете кукли и изворот на светлината. А талентираните куклари можат да направат фигурите да се појавуваат да одат, танцуваат, борат, поздравуваат и да се смеат. Играта на сенки е многу популарна во различни култури. Во моментов постојат повеќе од 20 земји каде што постојат ансамбл настапи со сенки. Сенка куклите се стара традиција и имаат долга историја во Југоисточна Азија, особено во Индонезија, Малезија, Тајланд и Камбоџа. Исто така се сметаат како древна уметност во други делови на Азија како на пример во Кина, Индија и Непал. Тие се исто така познати на Запад во Турција, Грција и Франција. Тие се популарна форма на забава за деца и за возрасни во многу земји низ целиот свет.

Кина[уреди | уреди извор]

Куклениот театар со сенки потекнува во текот на династијата Хан, кога еден од наложниците на царот Ву Хан умрел од болест. Царот беше уништен, и ги повикал своите судски службеници да ги донесат неговите сакани назад во живот. Полицајците направиле облик на наложница користејќи магарешка кожа. Нејзините зглобови беа анимирани користејќи над 200 одделни парчиња од кожа и украсени со насликана облека. Со користењето на петролејска ламба тие го направија својот сенка потег, носејќи ја вратата на живот. Сенка театарот стана доста популарен како почетокот на песната династија, кога празниците беа обележувани со презентација на многу драми со сенки. За време на династијата Минг имало 40-50 настапи на сенка ансамбли во градот Пекинг. Во 13 век, настапите со сенки станаа редовна рекреација во касарната на монголските војници. Со тоа започнало да се шири освојувањето на Монголците во далечните земји како Персија, Арабија и Турција. Подоцна, тоа беше воведено на другите Југоисточни азиски земји.Најраните театарски екрани со сенки се направени од поцрнета хартија. Раскажувачите генерално ја користеле уметноста на прикажување на настани меѓу различните воени царства или приказни на будистичките извори. Денес куклите направени од кожа се преселиле на стапчиња и се користеле за да се прикажат драматичните верзии на традиционалните бајки и митови. Во провинцијата Гансу тоа е придружено со Daoquing музиката, додека во Џилин придружните Huanglong музички форми се основа на модерната опера. Кинескиот куклен театар со сенки е прикажан во 1994 Zhang Yimou филм за живеење.

Тајван[уреди | уреди извор]

Потеклото на куклениот театар со сенки во Тајван се проследува во Chaochow училиштето на куклен театар со сенки. Попознатите кожа мајмун емисии или само кожа покажуваат драми со сенки и биле популарни во Tainan, Kaosiung, и Pingtung како почетокот на династијата Кинг (1644-1911 година). Постарите изведувачи на куклените театри проценуваат дека имало најмалку сто куклени сенки ансамбли во јужниот дел на Тајван во последните години на Кинг. Традиционално на осум до 12-инчени куклени фигури, а на сцената сценографијата и реквизитите како што се мебел, природни предели, пагоди, сали, и растенија се сите изработени од кожа. Куклениот театар со сенки се заснова на светлина која продира низ проѕирен лист на крпа, на "сенки" и всушност силуетите гледаат од страна на публиката во профил или лице. Сенка драмите во Тајван се придружени со Chaochow мелодии кои често се нарекуваат "свештенски мелодии" поради нивната сличност со музиката и се користи од страна на таоистичката свештеници на погреби. А голем репертоар над околу 300 скрипти на јужното училиште за драма се користи во куклен театар со сенки и датираат од четиринаесеттиот и петнаесеттиот век зачуван е во Тајван и се смета да биде непроценливо културно богатство.

Терминологија[уреди | уреди извор]

Голем број на термини се користат за да се опишат различни форми. • (皮影戏, pí yĭng xì) е театар со сенки каде се користат кукли направени од кожа. Фигурите обично се анимираат зад тенок екран и не се дава целосен знак на сенките како оние силуети сенки. Ова им дава на фигурите некоја боја која не е 100% црна и бела. • (纸影戏, zhĭ yĭng xì) е театар на хартија на сенки. • (中國影戏, zhōng guó yĭng xì) е кинески театар со сенки.

Франција[уреди | уреди извор]

Шоуто започнало да се шири во Европа во средината на 18 век, кога францускиот мисионер во Кина го зеле назад во Франција во 1767 година и го ставиле да настапи во Париз и Марсеј, предизвикувајќи доста возбуда. Во времето на Ombres chinoises (француски "Кинески Сенки") со локалната модификација и разубавување, стана Ombres françaises]] и го промени коренот во земјата. Уметноста е популарна забава во Париз во текот на 19 век, особено во познатиот ноќен клуб како област на Монмартр. Традицијата во Франција датира најмалку од средината на 18 век, кога беше вратен од страна на патниците на Ориентот. На кукларот François Dominique Séraphin првата презентација му била на спектаклот во Париз во 1776 година, а во Версај во 1781. Кабарето Le Chat noir ("Црна мачка") произведува голем број на популарни Ombres chinoises емисии во 1880-тите, организирани од страна на уметникот Henri Riviere со користење до 20 асистенти и големи oxy-hydrogen осветлени перформансни области. Ombres еволуираше во бројни театарски продукции и имаше големо влијание на phantasmagoria. Денес, неколку театарски дружини во Франција развиваат голен број на сенка кукли: Le Théâtre des Ombres, Lе Teatre Du Petit Miroir, Le Teatre Les Chaises и La Loupiote. Во Италија во музејот на Precinema collezione Minici Zotti во Падова куќите се наоѓаат голем број на збирки од 70 француски сенка кукли слични на оние што се користат во кабарето Le Chat Noir, заедно со оригинален театар и насликани кулиси, како и две магични фенери за проектирање на сцените . Досега настапите со сенки се идентификувани во La Marche a l'Etoile, La Sphinx, L'Âge d'or и Le Carneval de Venise, а се претпоставува дека сенка куклите се создадени за турнир во Франција или во странство на крајот на 19 век. Ова е важна донација на Fondazione Centro Studi della Barbariga.

Индија[уреди | уреди извор]

Sunul Chakraborty тврдел дека древните индиски уметности на раскажување приказни со помош на слики започнале со цивилизацијата Harappans. Неколку Harappan печати покажале древна индиска традиционална народна приказна во прогресија на сцената. Овој археолошки наод докажува дека народното сликарство на Бенгал постои пред доаѓањето на ариевците во Индија. Современи индиски имиња за овие форми се: Killekyata, Killikets (овие две исто така присуствувале во претставите со сенки) Citrakathi, Chitrakar, Patua, Patidar, Pat, Par, Para и.т.н а нивните антички имиња беа: Yamapattaka, Mankha, Maskari и Saubhika. Тука сепак постои недостаток на договорот за значењето на зборот saubhika кој е спомнат во древните текстови, иако поголемиот дел од научниците сметаат дека значењето е "picture showman" или "shadow player". Куклите сенки останаа популарни во модерна Индија вклучувајќи ги Tholu Bommalata of Andhra Pradesh и The Togalu Gombeyaata куклите од кожа во Карнатака.

Индонезија[уреди | уреди извор]

Киклениот театар со сенки во Индонезија се нарекува Wayang kulit и осебено достигнува популарност во Java и Bali. Терминот потекнува од wayang, буквално што значи сенка, или како имагинација во јавански што конотира “дух”. Зборот kulit значи кожа, како и материјалот од кој куклата е направена е тенка перфорирана кожа и листови направени од биволска кожа. Перформансите на куклениот театар со сенки се придружени со gamelan во Јава. Во Бали е позната како wayang kulit и првично траела шест часа или до зори. Комплетните wayang kulit ансамбли вклучуваат Dalang (куклен господар), nayaga (gamelan играчи), и sinden (женски хорски пејач). Некои од nayaga исто така се претставуваат како машки хорски пејачи. На Dalang (куклен господар) се одигрува wayang зад памучен екран осветлен со маслена светилка или модерни халогени светилки кои создаваат визуелни ефекти слични на анимација. Куклата има подвижни зглобови кои се анимираат од страна на рака со користење на прачки поврзани со куклата. Рачката на прачката е направена од делкан биволски рог. На 7 ноември 2003 година, УНЕСКО го назначува wayang kulit од Индонезија како еден од ремек-делата на Оралното и Нематеријалното наследство на човештвото. Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity.

Малезија[уреди | уреди извор]

Во Малезија драмските куклите со сенки се исто така познати како wayang kulit. По малајски Wayang значи сенка или имагинација, додека Kulit значи кожат и се однесува на кожата од која се направени куклите. Приказните кои се презентираат обично се со митски и морални приказни. Постојат образовни морални претстави кои обично ја портретираат битката помеѓу малајските драми со сенки и понекогаш се смета за една од најраните примери на анимации. На kulit wayang во северниот дел на држави на Малезија, Kelantan е под влијание на тајландски сенка кукли, додека kulit wayang во јужниот дел на Малајскиот полуостров, особено Johor е под влијание на јавански wayang kulit. Куклите се направени главно од кожа и манипулираат со стапчиња или рачки од биволски рог. Сенки се прават со користење на петролејска ламба или во модерните времиња халогена светлина. Тие се често поврзани со gamelan музиката

Турција[уреди | уреди извор]

Турската традиција на театарот со сенки е наречена Караѓоз и Хачиват. Оваа традиција е широко распостранета во текот на Отоманското Царство. Театарскиот настап беше изведуван од страна на една кукла господар кој ги изразуваше и другите гласови на ликовите, придружувана од дајрина. Во текот на 19 век овие ликови се преземени од Грчкиот јазик и култура, по што Караѓос и Хачиват стануваат Караѓозис и Хачиватис.

Модерен театар во сенка[уреди | уреди извор]

Во средината на 2000-тите години, беше роден нов тренд на театар во сенка, наместо на кукли, танчери, користејќи ја нивната флексибилност и пластичност, создаваат перформанси, користејќи, пред сè, нивните тела. До крајот на деценијата, струјата стана многу популарна, а нејзините театарски театар почнаа да се појавуваат во многу земји низ светот. Најпопуларните од овие нови театри на сенките може да се сметаат за театар на сенките Pilobolus. И меѓу познатите може да се нарече Attraction, El Gamma Penumbra, Fireflies [1], Verba[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Модерен театар во сенка“. Архивирано од изворникот на 2019-01-13. Посетено на 2019-01-12.
  2. Нови технологии во жанрот на сенка театар