Тврдокорни (телевизиска серија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдокорни
Жанристориски, биографски, драма
Создадена одСтојан Стојановски
УлогиКирил Псалтиров
Гоце Влахов
Данчо Чевревски
Анче Џамбазова
Ванчо Петрушевски
Ѓорѓи Колозов
Шенка Колозова
Младен Крстевски
Џемаил Максут
Кирил Андоновски
Илија Милчин
Петре Прличко
Александар Шехтански
Гоце Тодоровски
Кирил Ќортошев
Борис Чоревски
Кире Печијаревски
Владо Дојчиновски
Земја на потеклоМакедонија Македонија
Бр. на сезони3
Бр. на епизоди35
Продукција
Времетраење40 минути
Прикажување
Првична мрежаМРТВ
Првично прикажување1988 – 1992
Нова сезона 20132015

Тврдокорни — македонска телевизиска серија создадена од страна на Стојан Стојановски.

За првпат била емитувана во 1988 година на Македонската телевизија. Серијата опфаќа биографии на неколку револуционери од македонската историја. Вкупно биле создадени седум серии.

Во 2013 година е најавена нова сезона од серијата.

Список на епизоди[уреди | уреди извор]

Сезона 1[уреди | уреди извор]

Серија Улога
Христо Узунов Кирил Псалтиров
Јордан Пиперката Гоце Влахов
Ѓорѓи Сугарев Данчо Чевревски
Ѓурчин Наумов - Пљакот Ненад Стојановски
Дончо Штипјанчето Диме Илиев
Блаже Крстев Петар Мирчевски
Леонид Јанков Александар Чамински
Милан Арсов Доне Донев

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Серија Улога
Јосиф Даскалов Сашко Коцев
Мише Развигоров Оливер Митковски
Петар (Пешо) Самарџиев Борче Начев
Петар Чаулев Владимир Ѓорѓиевски
Сава Михајлов Марјан Георгиевски
Никола Карев Здравко Стојмиров
Даме Груев Александар Степанулески
Веле Марков Филип Мирчевски
Лазар Поп-Трајков Зоран Љутков
Добри Даскалов Игор Ангелов
Пандо Кљашев Роберт Ристов
Иван Наумов Алабакот Петар Горко
Васил Чакаларов Жарко Димоски
Стефо Николов Скендер Иван Јерчиќ
Пере Тошев Здравко Стојмиров
Митре Влаот Перо Цаца
Андреј Докурчев Петар Горко
Парашкев Цветков Илија Илиоски
Апостол Петков Симон Манасковски
Методија Патче Ефтим Трајчов Ѓаурски
Илија Кушев Жарко Димоски

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Серија Улога
Јане Сандански Игор Ангелов
Загоричани