Велики Табор

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Тврдина Велики Табор)
Тврдина Велики Табор
Veliki Tabor
Карта
Општи податоци
ГрадХрватско Загорје
ЗемјаХрватска


Тврдината Велики Табор се наоѓа во регионот Хрватско Загорје, во Хрватска. Замокот се наоѓа на надморска висина од 334 метри. Овој замок е споменик на културата во Хрватска. Најстарите делови од тврдината биле изградени во 12 век, а денешниот изглед тврдината го добила во 16 век. Се смета дека замокот бил изграден од страна на семејството Раткај во текот на 16 век, по доделувањето на земја од страна на Иваниш Корвин во 1502 година на истот семејство.