Тања Бабиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тања Бабиќ

Тања Бабиќ (1978 година) е српска сликарка.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Тања Бабиќ е родена на 2 декември 1978 година во Белград. Се школува и дипломира во родниот град во 2003 година на Факултетот за ликовни уметности на отсекот сликарство во класата на професорката Зорана Вуковиќ. Магистерски студии завршила во 2006 година на истиот отсек на Факултетот за ликовни уметности.

Учествувала во работата на повеќе жирија и уметнички совети на бројни ликовни колонии. Своето уметничко творештво го изложува во земјава и во светот. Од 2004 година е член на Друштвото на ликовни уметници на Србија Живее и работи во Белград.

Самостојни изложби[уреди | уреди извор]

Има направено повеќе самостојни изложби.

 • 2014 година Белград, Раѓањето на Венера, Галерија во ОК Палилула
 • 2014 година Белград, Изложба на цртежи и слики, Галерија СКЦ[2]
 • 2014 година Белград, Жени, Галерија Нова
 • 2013 година Белград, Одсјај, Галерија на општина Врачар
 • 2012 година Белград, Гозба, УБСМ
 • 2011 година Белград,Стратегија ден + ноќ, Галерија Магацин
 • 2010 година Белград, Самостојна изложба на слики, Петта белградска Гимназија
 • 2009 година. Белград, Круг, Галерија на Домот на Војската на Србија
 • 2009 година. Белград, Самостојна изложба, Галерија Авангарда
 • 2007 година Белград, Сликарска изложба, Галерија УЛУС
 • 2007 година Белград, Самостојна изложба на слики, Среќна Галерија СКЦ
 • 2006 година Белград, Самостојна изложба на слики, Галерија на општина Савски Венец
 • 2006 година Белград, Мастер изложба Зен сликарство, Галерија ФЛУ
 • 2005 година Белград, Сликарска изложба, Среќна Галерија СКЦ

Групни изложби[уреди | уреди извор]

Учествува на многу групни изложби.

 • 2015 година Белград, Групна изложба на 7 уметници, Галерија- а
 • 2015 година Нови Сад, Ноа, Културен центар Нови Сад
 • 2015 година 2015, Групна изложба,[3]
 • 2014 година Белград, Групна изложба Погледи, Галерија 73
 • 2014 година Нови Сад, НОА 2014, Културен центар Нови Сад
 • 2014 година Крушевац, УЛУС, Театар Галерија Крушевац
 • 2014 година Белград,
 • 2014 година Белград, НОА 2014, Културен центар
 • 2014 година Белград, Групна изложба, галерија Е
 • 2014 година Белград, Мартовска изложба, галерија Раковица
 • 2014 година Белград, Групна изложба, галерија Палилула во ОК
 • 2013 година Белград, Новогодишна изложба на членовите на УЛУС
 • 2013 година Белград, Изложба, Галерија 73
 • 2012 година Белград, Изложба на придружни сликари, Центар за визуелни уметности, ОК Палилула
 • 2012 година Белград, 12 соби - 12 уметници, Уметнички пазар, Музеј на Кралот Петар
 • 2011 година Белград, Ноќ на отворено студио, Грип
 • 2009 година. ЊУЈОРК, Ноќ на 1000 цртежи, ГАЛЕРИЈА УМЕТНИЧКИ ПРОСТОР
 • 2008 година Белград, Декемвриски салон, Галерија УЛУС
 • 2008 година Белград, Колективна изложба, Магацинска Галерија
 • 2008 година Белград, Летна продажна изложба, Галерија УЛУС
 • 2008 година Белград, Новогодишна изложба, Галерија УЛУС
 • 2007 година Шабац, Јаловичка колонија, Народен Музеј Шабац
 • 2007 година Белград, Пролетна изложба, Галерија УЛУС
 • 2006 година Нов Белград, Независни заедно, СКЦ
 • 2006 година Белград, Пролетна изложба на слики, Галерија УЛУС
 • 2005 година Врбас, Изложба - Младинска палета, Културен центар Врбас
 • 2004 година Белград, Новогодишна изложба, Галерија УЛУС
 • 2002 година Белград, Изложба на студентски творби, UPART, DOWNTOWN
 • 2002 година Белград, Изложба на цртежи и скулптури од студенти на ФЛУ, Галерија Дом Омладин
 • 2001 година Белград, Изложба на слики и скулптури од студенти на ФЛУ, Галерија Домна на млади
 • 2000 година Белград, Изложба Лемек, Галерија на Домот на Војската на Србија

Галерија на дела[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. Centar savremenog srpskog stvaralaštva/Tanja Babić
 2. „Студентски културни центар-Галерија СКЦ/Тања Бабић“. Архивирано од изворникот на 10. 10. 2014. Посетено на 01. 01. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 3. „Siott galery/Tanja Babic“. Архивирано од изворникот на 20. 01. 2016. Посетено на 01. 01. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]