Татјана Дмитриева

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Татјана Борисовна Дмитриева била руски психијатар, член на Руската академија на медицински науки и министер за здравство. Таа се родила на 21 декември 1951 година, а починала на 1 март 2020 година на 58 годишна возраст. За време на периодот од 1998 до 2010 година таа била на чело на Центарот Сербски.

Публикации[уреди | уреди извор]

Татјана Дмитриева објавила 350 научни трудови и 22 монографии. Некои од нејзините значајни трудови се:

  • Дмитриева, Т. Б.; Положий, Б. С. (1994). Социальная психиатрия: современные представления и перспективы развития. Обозрение психиатрии и медицинской психологии им. В. М. Бехтерева. St. Petersburg (2): 39–49.