Тарабна функција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Hash (хеш) е резултат со фиксна големина кој е добиен со примена на еднонасочна математичка функција (понекогаш таа се нарекува hash алгоритам) до арбитражна количина на податоци. Ако постојат промени во влезните податоци, hash се менува. Hash може да се користи во многу операции, вклучувајќи и автентикација и дигитално потпишување. Hash се нарекува и извод на порака.

При добар hash алгоритам промените во влезните податоци може да резултира со промена на секој бит во резултатна hash вредност; заради оваа причина, hash-овите се корисни при детектирање на било каква модификација на големи објекти на податоци, како што се пораките. Вообичеаните hash алгоритми ги вклучуваат следниве hash алгоритми: SHA 1, MD2, MD4 и MD5.

Поврзано[уреди | уреди извор]