Танцхаз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Танцувачка куќа
Танцувачка куќа

Танцхаз (унгарски: Táncház, „танчерска куќа“) е унгарска манифестација. Тоа е аспект на унапредувањето на традицијата на унгарските корени на традиционалната култура која започна во раните 1970-ти години и останува активен дел од националната култура низ целата земја, особено во градовите како Будимпешта . Танцхаз се заснова на традиции од сите региони на Кралството Унгарија (особено Трансилванија ), особено музиката и танцот . Терминот произлегува од трансилванската традиција на играње на ора во домовите на поединците.

Танцхазските традиции биле пресоздавани што е можно поавтентично, процес потпомогнат од прилично детално истражување на унгарската култура. Движењето е составено од бројни неформални групи. Од 1970-те, неетничките Унгарци што живееле во Унгарија ги имале своите народни традиции третирани како нивните унгарски соседи. Покрај тоа, танчарското движење се слави и кај етничките Унгарци надвор од Унгарија, како што се оние во Трансилванија, Словачка и долината на реката Сирет во Молдавија .Сек во Романија има три улици: Фелсег, Сипкесег и Форосег, и секоја улица има своја "танцхаз". Две од танцувачките куќи биле обновени или повторно изградени: танцовата куќа на Сипкесег е сега музеј и во реконструираната танцова куќа на Форосег можете да му се восхитувате на танцувачките слики на Корнис Петер, фотограф од Будимпешта. Секој месец има унгарска танцова куќа во Сик / Сек во организација на Фондацијата Ципексег.

Во рамките на САД , унгарските танцови групи како Чурденгеле (во Њу Џерси ), ансамблот Тиса (во Вашингтон ), Карпаток (во Лос Анџелес ), Елефта (во Њујорк и Њу Џерси ) и Чардаш (во Кливленд ) на сцената кои го доведуваат чувството на танцхазот кон општата публика и кампови како Ти Тии Табор (во државата Вашингтон ) и Чипке (во Мичиген ) ги донесуваат наставниците и музичарите од Унгарија и Трансилванија за да ги научат Северно Американците нивниот унгарски стил на музика и танцување.

Во Обединетото Кралство , Черге Бенд има редовна унгарска танцова куќа во Лондон .

Важноста на методот танцхаз[уреди | уреди извор]

Како признание за ревитализација и заштита на напорите на методот на танцхаз во наставата на традиционалниот танц,беше запишано во УНЕСКО во списокот на нематеријалното наследство на Итна заштитата во ноември 2011 година [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Two new elements inscribed on the List of Intangible Heritage in Need of Urgent Safeguarding and five best safeguarding practices selected“. UNESCOPRESS. Посетено на 26 November 2011.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]