Танкер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Танкер е брод за превоз на технички товар каде е целиот тежок простор подолен је брод за превоз течних терета гдје је читав теретни простор подијељен воздушени и попречени прегради во запечатениот дел кој се вика тенк. За товар и истовар од едноставните тенкови, танкерите имаат посебен систем на цефководи и уреди за пумпање. Првиот танкер се појавил во крајот на 19 век и транспортирале нафта од Мексичниот и Англискиот залив. Од тогаш, танкерите се присутни во своите мориња. Цистерните можеле да се поделат по големина и во зависност од она што се транспортира.

Конструкција на танкерот[уреди | уреди извор]

Покрај развојот на танкерите, пробувале да ја усовршат конструкцијата на танкерот, на прво место би се осигурала потребната сила. Поради релативно малата висина на трупот и критичното оптеретување, можат да настанат редоследно неповолно распоредени товари, односно баласти, настануваат во поединачна структурни елементи, на под от одредени бродски трупови можат да напукнат или дури и да се скршат. За болка во телото, изградувањето на танкерот е усвоен во 1906 година. Цистерната на „Паул Паик” од 1908 година биле опремени со долги ребра. Скоро истовремено се појавуваат и други системи, како што е системот од 1925, со попречни ребра. Конструкцијата на трупот и понатаму се менува.