Таипингот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Планината Таипингот лежи на јужниот крај од селото Сонгсонг, на островот Рота, кој е дел од Маријанските Острови. Таа е поврзана со главниот дел на островот Рота со томбола, на кој е јужниот дел на селото Сонгсонг. Оваа планина е попозната како „Планина на Свадбени Торти" поради нејзината сличност со слоевитите свадбени торти. Областите во и околу планината се конзерваторски области воспоставени за заштита на домашните видови на флора и фауна кои успеваат таму.

Координати: 14°07′32″ N; 145°07′41″ E / 14.1256° СГШ; 145.1280° ИГД / 14.1256; 145.1280