Сцила

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сцила како девojka со опашка на кетос и глави на кучиња кои излегуваат од нејзиното тело. Детаљ од дело во Лувр, 450-425 г.пр.н.е. Оваа форма на Сцила била распространета на античките слики, иако многу поразлична од описот на Хомер, каде што таа е копнено суштество и повеќе личи на змеј. [1]

Во грчката митологија, Сцила е легендарно чудовиште кое живее од едната страна на тесен канал со вода, наспроти нејзиниот пандан Харибда. Двете страни на теснецот се наоѓаат во опсег на стрела една од друга - толку близу што морнарите кои се обидуваат да го избегнат Харибда би минувале опасно близу до Сцила и обратно.

Сцила прво е опишана во Одисеја на Хомер, каде што Одисеј и неговиот екипаж се среќаваат со неа и Харибда на нивните патувања. Подоцна митот дава приказна за потеклото на Сцила како убава нимфа која се претвора во чудовиште. [1]

Книгата Три од Енеида на Вергилиј, [2] го поврзува теснецот каде што живее Сцила со теснецот Месина помеѓу Калабрија, регион на Јужна Италија и Сицилија . Приморскиот град Сцила во Калабрија го зел своето име од митолошката фигура на Сцила и се вели дека е дом на нимфата.

Идиомот „помеѓу Сцила и Харибда“ значи да се биде принуден да се избере помеѓу две слично опасни ситуации.

Потекло[уреди | уреди извор]

Сцила на задната страна од Денариус, исковани во првиот век пред нашата ера, ковани од Секстус Помпеј

Родството на Сцила варира според авторот.[3] Хомер, Овидиј, Аполодорус, Сервиј и сколијаст на Платон, сите ја наведуваат Кратаис како мајка на Сцила.[4] Ниту Хомер, ниту Овидиј не спомнуваат татко, но Аполодорус вели дека таткото бил или Триен (веројатно текстуална грешка на Тритон) или Форкус (варијанта на Форкис ). [5] Слично на тоа, сколијастот на Платон, можеби следејќи го Аполодор, го наведува таткото како Тирен или Форк [6] додека Евстатиј на Хомер, Одисеја 12,85, го именува таткото како Тритон.

Другите автори ја имаат Хеката како мајка на Сцила. На Хесиод, Megalai Ehoiai вели дека Хеката и Аполон се родителите на Сцила,[7] а Акузилаус вели дека родителите на Сцила биле Хеката и Форк (Одисеја 12,85).[8]

Можеби обидувајќи се да ги смири овие спротивставени извештаи, Аполониј од Родос вели дека Кратеи е друго име за Хеката и дека таа и Форсис биле родители на Сцила.[9] Исто така, Семос од Делос [10] вели дека Кратаис била ќерка на Хекате и Тритон и мајка на Сцила од Деимос. Стезихор (сам) ја именува Ламија како мајка на Сцила, можеби Ламијата која била ќерка на Посејдон [11] додека според Гај Јулиј Хигинус, Сцила била потомство на Тифон и Ехидна . [12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Ogden (2013).
 2. Virgil (2007). Aeneid. Преведено од Ahl, Frederick. Oxford University Press. стр. 67.
 3. For discussions of the parentage of Scylla, see Fowler, p. 32, Ogden, pp. 134135; Gantz, pp. 731–732; and Frazer's note 3 to Apollodorus, E7.20.
 4. Homer, Odyssey 12.124–125; Ovid, Metamorphoses 13.749; Apollodorus, E7.20; Servius on Virgil Aeneid 3.420; schol. on Plato, Republic 9.588c.
 5. Ogden, p. 135; Gantz, p. 731; Frazer's note 3 to Apollodorus, E7.20.
 6. Fowler, p. 32
 7. Hesiod fr. 200 Most [= fr. 262 MW] (Most, pp. 310, 311).
 8. Acusilaus. fr. 42 Fowler (Fowler, p. 32).
 9. Apollonius of Rhodes, Argonautica 4. 828–829 (pp. 350–351).
 10. FGrHist 396 F 22
 11. Stesichorus, F220 PMG (Campbell, pp. 132–133).
 12. Hyginus, Fabulae Preface, 151.