Схоларх

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Схоларх (старогрчки: σχολάρχης) е поим со кој се означува човек кој раководи со некоја школа. Се користи најчесто во филозофијата, на пример, за филозофите кои стојат на чело на Платоновата академија или Ликејската школа во Атина.