Сухој Су-17

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сухој Су-17/-20/-22
Су-22М4 на чешките воздухопловни сили
Намена Борец-бомбардер
Земја на потекло Советски Сојуз
Производител Сухој
Прв лет 2 август 1966
Пуштен 1970
Состојба Во ограничен сервис
Корисници Советски воздухопловни сили (историски)
Сириски воздухопловни сили
Полски воздухопловни сили
Перуански воздухопловни сили
Год. на производство 1969–1990
Произведени 2,867
Заснован на Сухој Су-7

Сухој Су-17 (руски: Сухой Су-17, НАТО назив: Fitter) — ловец-бомбардер развиен од Советскиот Сојуз во 1966 година. Развиен од Сухој Су-7, Су-17 бил првиот авион со променливи крила што излегол во советска служба. Два последователни авиони Сухој, Су-20 и Су-22, обично се сметаат за варијанти на Су-17. Су-17 имал долга активна кариера и бил управуван од многу други воздушни сили, вклучително и Руската Федерација, други поранешни советски републики, поранешниот Варшавски пакт, земји од арапскиот свет, Ангола и Перу.