Прејди на содржината

Суфиски приказни

Од Википедија — слободната енциклопедија

Суфиски приказни - збирка суфиски приказни, објавена во 2017 година од страна на издавачката куќа „Темплум“, а во превод на Никола Гелевски и Александра Бубевска.

Технички податоци

[уреди | уреди извор]

Книгата е објавена како 119. книга од библиотеката „Магма“. Книгата е отпечатена во мал формат (17 сантиметри), во мек повез и има 101 страница. Каталогизацијата е извршена во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и ја носи ознаката ISBN 978-608-4658-65-8. Графичкото уредување и дизајнот на книгата е дело на фирмата „Кома“, лектурата ја извршил Бобан Карапејовски, а книгата е испечатена во печатницата „Пропоинт“, во тираж од 300 примероци. На предната корица е ставен портрет на суфи од раниот 17 век. На задната корица се наоѓа мал осврт врз делото.[1]

Содржина

[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 80 приказни, а на крајот од книгата е ставен список со избрана литература за суфизмот:[2]

 • Опит
 • За божјата суштина
 • Скапоцениот камен
 • Безвредна молитва
 • Стомната за вода
 • Вредноста на царствата
 • Алчноста, услужливоста и невозможното
 • Махмуд и дервишот
 • Одговорот на старицата
 • Чистач на нужници
 • Чевли
 • Три вистини
 • Кучето и дервишите
 • Приказната за Фази Раби
 • Јадењето и восхитувањето
 • Расипаниот човек и дервишот
 • Секој со своето
 • Исправка
 • Цветот и каменот
 • Оние што знаат
 • Зошто го направив тоа?
 • Направи повеќе отколку само да му се смееш на будалиот
 • Мојсеј и пастирот
 • Сè во свое време
 • Стариот ковчег на Нури бег
 • Награда
 • Глава од магаре
 • Градинар
 • Зарем постои поголем?
 • Вистинскиот верник
 • Конак
 • Пари
 • Штедливиот ученик
 • Учителот и песот
 • Богохулник
 • Знаци
 • Одговорот на калифот
 • Судбина
 • Апсурд
 • Врата
 • Вистина
 • Претпоставки
 • Калифот Ал-Мансур и поетот
 • Суфито кој себе се нарекувал џукела
 • Загубениот клуч
 • Идиот во голем град
 • Исусовиот одговор
 • Омер и винопиецот
 • Погрешен правец
 • Глувиот
 • Учење
 • Крадецот и ќебето
 • Барбари и имитаторот
 • Нахас
 • Имамот Бакир
 • Мов
 • Халаби
 • Абуд од Обдурман
 • Речиси јаболко
 • Чувство
 • Книга на мудроста
 • Цената на симболот
 • Сиапош
 • Прашање
 • Халкави
 • Рабија Ал-Адавија
 • Тројцата од Туркестан
 • Можности
 • Три толкувања
 • Вистинската добрина
 • Караван
 • Тешко
 • Ардабили
 • Кокошарник
 • Бахаудин
 • Авицена и Абу Саид
 • Гледање

Осврт кон книгата

[уреди | уреди извор]

Најголем дел од приказните во книгата се преземени од книгите на Идриз Шах. Набљудувано жанровски, суфиските раскази се движат низ широка територија, т.е. вклучуваат: басни, случки, биографии, шеги, анегдоти итн. Низ вековите, тие служеле за пренесување на суфиската мудрост, а често го афирмирале ведриот бунтовнички дух кој мудроста ја смета за преиспитување на строгите норми.[3]

 1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017.
 2. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017.
 3. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017.