Супермен: Човек од челик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Супермен: Човекот од челик е месечна американска серија стрипови, која имала 136 изданија и бил издавана во периодот од 1991 до 2003 година, со учество на Супермен и објавена од DC Comics. Како резултат на претставувањето на оваа серија заедно со веќе постоечките наслови, DC Comics бил во можност да објавува нов стрип за Супермен секоја недела. Вклучени во овие 136 броја биле и два посебни броја: # 0 (октомври 1994 година, објавен помеѓу броевите # 37 и # 38) и # 1.000.000 (ноември 1998 година, објавено помеѓу броевите # 83 и # 84), кои биле врзани за Нулта час, Криза во времето и DC еден милион, соодветно.

Историја на публикации

Првиот број бил напишан од Луиза Симонсон а стрипот бил цртан од Џон Богданове, Том Грумет, Боб МекЛеод и Дан Јиргенс . [1] Мастилата биле на Денис Јанке , Џери Ордвеј и Брет Бреидинг . Симонсон ги напишал броевите # 1–56, 59–83, 86, # 0 и # 2, 4 и 6 од 1991 до 1999 година. Богданове ги издал со молив броевите 1 - 68, 75–82, 85 и # 0 во истиот период и се вратил за последниот број, # 134, во 2003 година.

Број 9 и 10 биле дел од приказната „Паника на небото“ во 1992 година. [2] Број 22 до 26 биле дел од приказната „ Владеењето на Супермен “ што ја добил наградата „Comics Buyer's Guide Fan Award “ за „Омилена приказна за стрипови“ за 1993 година. По неговото воведување во Авантурите на Супермен # 500 (јуни 1993 година), [3] Челик за кратко време станал главниот лик на серијалот Супермен: Човекот од челик . [4] Број 30 (февруари 1994 година) имал варијантно издание. [5] Писателот Марк Шулц и уметникот Даг Манке станале дел од новиот креативен тим на насловот со бројот # 87 (март 1999 година). Шулц и Манке вовеле нова верзија на Тврдина на самотијата во бројот 100 (мај 2000 година).

Годишници

Од 1992 до 1997 година, DC објавил шест изданија на Супермен: Човекот од челик годишно .  :

 • Годишен број 1 (1992) - Eclipso: The Darkness Within
 • Годишен број 2 (1993) - Крвни линии
 • Годишен број 3 (1994) - Elseworlds
 • Годишен број 4 (1995) - Прва година
 • Годишен број 5 (1996) - Легенди на мртвата земја
 • Годишен број 6 (1997) - Херои на пулпи

Галерија

Во декември 1995 година, бил објавен специјалниот Супермен: Галеријата Човек од челик # 1. .

Собрани изданија

 • Супермен: Паника на небото вклучува Супермен: Човекот од челик # 9–10, 188 страници, март 1993 година,ISBN 1-56389-094-1
 • Смртта на Супермен вклучува Супермен: Човекот од челик # 17–19, 172 страници, јануари 1993 година,ISBN 1-56389-097-6 [6]
 • Светот без Супермен го вклучува Супермен: Човекот од челик # 20–21, 240 страници, април 1993 година,ISBN 1-56389-118-2 [7]
 • Враќањето на Супермен вклучува Супермен: Човекот од челик # 22–26, 480 страници, септември 1993 година,ISBN 1-56389-149-2 [8]
 • Смртта и враќањето на Супермен Омнибус вклучува Супермен: Човекот од челик # 17–26, 784 страници, септември 2007 година,ISBN 1-4012-1550-5 [9]
 • Супермен: Смртта на Кларк Кент вклучува Супермен: Човекот од челик # 44–46, 320 страници, мај 1997 година,ISBN 1-56389-323-1 [10]
 • Супермен: Судскиот процес на Супермен вклучува Супермен: Човекот од челик # 50–52, 272 страници, ноември 1997 година,ISBN 1-56389-331-2
 • Супермен: Свадбата и пошироко вклучува Супермен: Човекот од челик # 63, 192 страници, јануари 1998 година,ISBN 1-56389-392-4 [11]
 • Супермен: Трансформиран! вклучува Супермен: Човекот од челик # 64 и 67, 197 страници, април 1998 година,ISBN 1-56389-406-8
 • Супермен наспроти Одмаздата го вклучува Супермен: Човекот од челик # 61 и 65, 144 страници, февруари 1999 година,ISBN 1-56389-487-4
 • Супермен: Без ограничувања! вклучува Супермен: Човекот од челик # 95–97, 212 страници, ноември 2000 година,ISBN 1-56389-699-0
 • Superman: Endgame го вклучува Superman: The Steel of Man # 98, 180 страници, јануари 2001 година,ISBN 1-56389-701-6
 • Супермен: „Til Death Do Us Part “ вклучува Супермен: Човекот од челик # 99–100, 228 страници, декември 2001 година,ISBN 1-56389-862-4 [12]
 • Супермен: Критична состојба го вклучува Супермен: Човекот од челик # 101–102, 196 страници, февруари 2003 година,ISBN 1-56389-949-3
 • Супермен: Царот Џокер го вклучува Супермен: Човекот од челик # 104–105, 256 страници, јануари 2007 година,ISBN 1-4012-1193-3 [13]
 • Супермен: Претседателот Лекс го вклучува Супермен: Човекот од челик # 108–110, 244 страници, јуни 2003 година,ISBN 1-56389-974-4 [14]
 • Супермен: Нашите светови во војна, том. 1 вклучува Супермен: Човекот од челик # 115–116, 264 страници, септември 2002 година,ISBN 1-56389-915-9 [15]
 • Супермен: Нашите светови во војна, том. 2 вклучува Супермен: Човекот од челик # 117, 264 страници, септември 2002 година,ISBN 1-56389-916-7 [16]
 • Супемен: Нашите светови во војна Целосно издание вклучува Супермен: Човекот од челик # 115–117, 512 страници, јуни 2006 година,ISBN 1-4012-1129-1
 • Супермен: Враќањето во Криптон вклучува Супермен: Човекот од челик # 111 и 128, 212 страници, февруари 2004 година,ISBN 1-4012-0194-6 [17]
 • Супермен: Битката за крај вклучува Супермен: Човекот од челик # 130–131, 192 страници, мај 2009 година,ISBN 1-4012-0194-6 [18]

Наводи

 1. Manning, Matthew K.; Dolan, Hannah, ed. (2010). „1990s“. DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. London, United Kingdom: Dorling Kindersley. стр. 250. ISBN 978-0-7566-6742-9. DC editorial saw the chance to give their hero a fourth ongoing monthly book, Superman: The Man of Steel was born, with the first issue written by Louise Simonson and with art by Jon Bogdanove, Tom Grummett, Bob McLeod, and Dan Jurgens.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 2. Manning "1990s" in Dolan, p. 253: "In this seven-part adventure...writers Dan Jurgens, Jerry Ordway, Roger Stern, and Louise Simonson, with artists Brett Breeding, Tom Grummett, Jon Bogdanove, and Bob McLeod assembled many of DC's favorite characters to defend the world."
 3. Manning "1990s" in Dolan, p. 259: "The issue also featured four teaser comics that introduced a group of contenders all vying for the Superman name...Construction worker John Henry Irons found a new purpose in life as the future Steel in a story by Louise Simonson, with art by Jon Bogdanove"
 4. Daniels, Les (1995). „Superman Resurrected A Quartet and a Question Mark“. DC Comics: Sixty Years of the World's Favorite Comic Book Heroes. New York, New York: Bulfinch Press. стр. 228. ISBN 0821220764. in Superman: The Man of Steel #22, writer Louise Simonson and artists Jon Bogdanove and Dennis Janke unearthed an armor-clad, African-American construction worker named John Henry Irons, later known as Steel.
 5. Superman: The Man of Steel #30 at the Grand Comics Database
 6. Superman: The Death of Superman. DC Comics. Архивирано од изворникот на March 18, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 7. Superman: World Without a Superman. DC Comics. Архивирано од изворникот на October 26, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 8. Superman: The Return of Superman. DC Comics. Архивирано од изворникот на February 14, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 9. Superman: The Death and Return of Superman Omnibus. DC Comics. Архивирано од изворникот на March 29, 2014. Посетено на October 13, 2012.
 10. Superman: The Death of Clark Kent. DC Comics. Архивирано од изворникот на March 5, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 11. Superman: The Wedding and Beyond. DC Comics. Архивирано од изворникот на March 17, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 12. Superman: 'Til Death Do Us Part. DC Comics. Архивирано од изворникот на May 28, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 13. Superman: Emperor Joker. DC Comics. Архивирано од изворникот на May 28, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 14. Superman: President Lex. DC Comics. Архивирано од изворникот на October 1, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 15. Superman: Our Worlds at War Vol. 1“. DC Comics. Архивирано од изворникот на November 11, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 16. Superman: Our Worlds at War Vol. 2“. DC Comics. Архивирано од изворникот на November 11, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 17. Superman: Return to Krypton. DC Comics. Архивирано од изворникот на May 28, 2015. Посетено на October 13, 2012.
 18. Superman: Ending Battle. DC Comics. Архивирано од изворникот на April 24, 2015. Посетено на October 13, 2012.

Надворешни врски