Супа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Традиционална италијанска свадбена супа.

Супа (на француски: soupe) е вид јадење, кое се приготвува со зовривање на вода при што во неа се варат најразлични видови меса, зеленчуци, риба, морски плодови и слично. Претставува едно од најпопуларните јадења во светот. Супата по правило се сервивра како „прво јадење“. Супата најчесто се служи топла, но постои и ладна супа наречена „таратор“.

Супата како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Fernandez-Armesto, Felipe. Near a Thousand Tables: A History of Food (2002). New York: Free Press ISBN 0-7432-2644-5
  • Larousse Gastronomique, Jennifer Harvey Lang, ed. American Edition (1988). New York: Crown Publishers ISBN 0-609-60971-8
  • Morton, Mark. Cupboard Love: A Dictionary of Culinary Curiosities (2004). Toronto: Insomniac Press ISBN 1-894663-66-7
  • The Mighty Boosh. Soup, Soup, A Tasty Soup, Soup (2005).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Оливера Николова, Зоки Поки. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 43-44.