Сулфурно-обоена пеперуга

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Colias|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сулфурно-обоен пеперутка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Colias
Вид: Сулфурно-обоен пеперутка
Научен назив
Colias alfacariensis
Ribbe, 1905
Синоними

Colias sareptensis Staudinger, 1871
Colias australis Verity, 1911

Горна страна на пеперутката.

Сулфурно-обоена пеперутка (Colias alfacariensis) е пеперутка од видот на пеперутки белци. Пеперутката ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее од Јужна и Средна Европа па сè до Кина. Ја има и во Македонија.

Горната страна на пеперутката кај мажјаците е сулфурно-жолта. Предните врвови на крилјата имаат црни нијанси. Има по една црна и портокалова точка на горната страна. Женките имаат зеленкасто-бела боја, а долната страна е жолтеникава. Кај мажјаците на долната страна има портокалова точка со црвена бордура.

Гасениците се зелени и имаат четири жолти линии.

Ларвите се хранат со Hippocrepis comosa и Coronilla varia.

Возрасните единки летаат во тревни површини и избегнуваат ладни и дождливи места. Имаат две генерации годишно, и летаат од мај до јуни, и август до септември.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • C. a. vihorlatensis Reissinger, 1989[1] – Carpathians
  • C. a. remota Reissinger, 1989 –Јужна Европа, Кавказ
  • C. a. fontainei Reissinger, 1989 – Ерменија
  • C. a. saissanica Reissinger, 1989 – Казахстан

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Reissinger, Eduard (1989). „Die geographisch-subspecifische Gliederung von Colias alfacariensis Ribbe unter Berücksichtigun der Migrationsverhältnisse“ (PDF). Neue Ent. Nachricten. 26: 1–351.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]