Султанат Неџд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Султанат Неџд
سلطنة نجد
Знаме
Местоположба на Неџд
Главен градРијад
Уредување Исламска апсолутна монархија

Султанат Неџд (арап. سلطنة نجد) ― држава на Арапскиот Полуостров која постоела од 1921 до 1926 година. На чело на оваа монархија била саудиската династија и се смета за правен претходник на денешна Саудиска Арабија.

Државата била создадена во 1921 година откако Абдул Азиз ибн Сауд, емирот од Ријад, се самопрогласил за султан на Неџд и неговите зависни територии.[1] На 2 декември 1922 година, Неџд и Кувајт потпишале договор за демаркација на меѓусебната граница. Границата била права линија по 29-та паралела.[2] Во декември 1925 година, Кралството Хиџаз било освоено од војската на Абдул Азиз ибн Сауд. Во јануари 1926 година бил прогласен за крал на Хиџаз и двата ентитета со кои владеел ги споил во едно кралство - Кралство Хиџаз и Неџд.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Madawi Al Rasheed. (2002). A History of Saudi Arabia. Cambridge, England, UK: Cambridge University Press, p. 63.
  2. „No. 1083 SULTANATE OF NEJD and KUWAIT“ (PDF). 1922. Наводот journal бара |journal= (help)