Судење со порота

Од Википедија — слободната енциклопедија

Судењето со порота, е законска постапка, во која поротниците (порота) донесуваат целокупна одлука или одлучуваат за одделни правни или фактички прашања. Тоа се разликува од судење со судија во кое еден професионален судија или панел од професионални судии ги донесуваат сите одлуки.

Судењето со порота се користи за пресудување на значителен дел на сериозни кривични дела во речиси сите правни системи кои спаѓаат во англосаксонската правната традиција - common law(Сингапур, на пример, е исклучок), а порота или судии-поротници биле инкорпорирани за пресудување за кривични дела во правните системи на голем дел од земјите кои припаѓаат на европско-континенталната правна традиција. Само во САД е предвидена рутинска употреба на судење со порота и во широк спектар на не-кривични судски процеси. Други земји кои и припаѓаат на англосаксонската правна традиција, го користат судењето со порота само во одбрана класа на случаи кои се дел од целокупната граѓанска материја (како тужбата за клевета во Англија и Велс), а вистински судења со порота во граѓанското право речиси целосно отсуствува во светот. Некои правни јурисдикции кои спаѓаат во европско континенталната правна традиција, сепак, имаат арбитражни панели чиишто не-правно обучени членови одлучуваат во случаи од области кои соодветствуваат на професионалната експертиза која ја имаат тие членови.

Достапноста на судењето од страна на порота во Американските јурисдикции варира. Бидејќи правниот систем на САД се одделил од англискиот за време на Американската револуција, дали одредена постапка користи порота, зависи од тоа дали конкретните случаи се суделе од порота под Англиското обичајно право во тоа време, отколку од правилата кои владеат во англиските судови денес. На пример, во тоа време англиските судови или courts of law користеле порота и во случаите од оштетно право, но ткн. courts of equity кои суделе во граѓански случаи кои бараат забрана или друга форма на не-монетарната оштета не користеле порота. Како резултат на тоа, оваа практика за користење на порота продолжила да постои во американското граѓанско право но во современото англиско право, само во кривичната постапка и некои други постапки ткн. inquests.

Судењето со порота, што се развило многу повеќе во рамките на англосаксонските правни системи отколку во системите од континентало европската правна традиција, имало големо влијание врз природата на американската граѓанска и кривична постапка правила и покрај постоењето на опција на судењето само од професионален судија кое се користело во мал број случаи. Во принцип, достапноста на жирито судење ако правилно да побара има довеле до систем во кој наоѓање факти е концентрирана во еден пробен период, наместо повеќе расправи, како и на апелациониот преглед на судскиот судски одлуки во голема мерка е ограничен. Судењето со порота се од помала важност (или нема значење) во земји кои спаѓаат во англосаксонската правна традиција.

Историја[уреди | уреди извор]

Грција[уреди | уреди извор]

Античка Атина имаше механизам, наречен dikastaí, за да се осигура дека никој не може да одберете граѓаните за своите судење. За нормални случаи, судовите биле составени од dikastai до 500 граѓани.[1] За капитални предмети – оние кои се вклучени смрт, оштетување на слобода, егзил, загуба на граѓанските права, или заплена на имотот – судењето беше пред жири на 1,001 да 1,501 dikastai. Во таков голем жири, на едногласност по правило ќе биде нереално, и пресуди се постигне од страна на мнозинството. Жири беа избрани со ждрепка. Jurists фрлија керамички диск со една оска во неговата средина се: оска беше или шупливи или цврсти. На тој начин, на начин на кои тие гласаа беше чуваат во тајност бидејќи jurists ќе се одржи нивната диск од страна на оска со палецот и forefinger, на тој начин се крие дали нејзината оска беше празен или цврсти. Бидејќи Periclean пати, jurists се надоместува за нивната седи во судот, со износ од еден ден на платите.

Институцијата на судењето од страна на жирито беше ritually прикажан од страна на Aeschylus во Eumenides, трет и последен игра на неговите Oresteia трилогија. Во игра, на иновации е доведена во врска со божицата Атена, кој повикува дванаесет граѓаните да седат како жири. Богот Аполон учествува во судскиот процес што се залагаат за обвинетиот Orestes и Furies како обвинители за убиените Clytaemnestra. Во случај на жирито е поделена шест до шест, и Атена го диктира дека во таков случај, пресудата отсега натаму треба да биде за донесување ослободителна пресуда.

Рим[уреди | уреди извор]

Од почетокот на република македонија и во поголемиот дел од граѓанските предмети кон крајот на империјата, имаше и трибунали со одликите на жирито, Римската судиите се цивили, лежеше и не се професионални. Капитал испитувања беа одржани пред жири составено од стотици или илјадници луѓе во commitias или векови, исто како во Римско испитувања.Предлошка:Clarify Римското право е предвидено за годишни избор на judices, кој ќе биде одговорен за решавање на споровите од страна дејствува како поротници, со praetor вршење многу од должностите на судија. Високи владини претставници и нивните роднини биле забранети од дејствува како judices, поради судир на интереси. Оние претходно прогласен за виновен за сериозни кривични дела (кривични дела) исто така беа забранети како што биле гладијатори за изнајмување, кои најверојатно биле ангажирани за да ги реши споровите преку испитување од страна на борба. Законот е како што следува:

"Peregrine praetor (буквално, патуваат судија) во следните десет дена по овој закон е донесен од страна на луѓето или plebs ќе се обезбеди за избор на 450 лица во оваа Држава кои имаат или имале витез е пописот... предвидено дека тој не избере лице кое се или биле plebeian трибјун, quaestor, triumvir capitalis, воен трибина во секој од првите четири легии, или triumvir за доделување и доделување на земјиште, или кои се или биле во Сенатот, или кој се борел или ќе се борат како гладијатор за изнајмување... или кој е осуден од страна на судскиот процес и јавно судење, при што тој не може да биде запишан во Сенатот, или кој е помалку од триесет или повеќе од шеесет години, или кои не се на својот престој во градот на Рим или во рок од еден километар од тоа, или кој е татко, брат или син на било опишани погоре magistrate, или кој е татко, брат, или син на личност која е или бил член на Сенатот, или кои се во странство."[2]

Светото Римско Царство[уреди | уреди извор]

На Swabian обред на 1562 повика на поканата на jurymen (urtheiler), и разни методи биле во употреба во Emmendingen, Oppenau, и Oberkirch.[3] Hauenstein's повелбата на 1442 обезбедено право да му биде судено во сите случаи од 24 колеги е еднакво, а во Friburg жирито беше составено од 30 граѓани и советници.[3] модерните жирито судење првпат е воведен во Rhenish провинции во 1798 година, со судот се состои најчесто на 12 граѓани (Bürger).[3]

Систем, при што на граѓаните, се обидов со нивните врсници избрани од целата заедница во отворен суд постепено се заменети со "мотор на тиранија и угнетување"[4][се бара извор] во Германија, во кој процесот на истрага беше тајна и живот и слобода зависеше од судии се назначени од страна на државата.[3] Во Констанца жирито судење беше потиснати со декрет на Habsburg Монархија во 1786.[3] Во Франкфурт Уставот на неуспешни Револуции од 1848 повика на жирито судење за "посериозни кривични дела и на сите политички престапи",[5] но никогаш не беше имплементиран по Франкфурт Парламент е распуштен со Württemberg dragoons. Еден 1873 предлог за кривична постапка произведени од страна на Пруски Министерството за Правда предложи да се укине жирито и да го замените со мешан систем, предизвикувајќи значителна политичка дебата.[5] Во Вајмар во Република жирито беше укината Emminger Реформа на 4 јануари 1924 година.[6]

Меѓу 1948 година и 1950 година, во Американската-окупирани од Германија и на Сојузна Република Германија, Баварија врати на жирито судење како што постоеше пред итни декрети,[5][7] но, тие повторно биле укинати од страна на 1950 Обединување Акт (Vereinheitlichungsgesetz) за Сојузна Република. Во 1979 година, сад се обидел Источна германија МНОГУ Лет 165 киднапирање осомничени во сад Суд за Берлин во западен Берлин, кој го прогласи обвинетиот имал право на жирито судење во рамките на сад Уставоти така се обидов со Западно германски жирито.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Samons, Loren J. (2007). The Cambridge companion to the Age of Pericles. Cambridge University Press. стр. 244, 246. ISBN 978-0-521-80793-7. Посетено на 2010-12-08.
  2. Acilian Law on the Right to Recovery of Property Officially Extorted, 122 B.C. http://avalon.law.yale.edu/ancient/acilian_law.asp
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Forsyth 1852.
  4. Forsyth, William (2010). History of Trial by Jury. Nabu Press. ISBN 1141968266.
  5. 5,0 5,1 5,2 Casper & Zeisel 1972.
  6. Kahn-Freund 1974.
  7. Vogler 2005.