Прејди на содржината

Сувенир на Куманово

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сувенир на Куманово - конкурс и награда за изработка на предмет, карактеристичен за кумановско, што може да го потикне развојот на креативното занаетчиство во градот и традицијата и културата на Куманово. Сувенирот мора да ги содржи елементите на препознатливност и да ја отсликува традицијата и културно-историските, духовни, материјални и природни богатства на градот Куманово.[1] За победникот на конкурсот е предвидена и парична награда. Претежно се избира фирма која ќе произведе неколку примероци, кои општината подоцна ги користи како подароци на делегации од збратимените градови или странските амбасадори, но сувенитор мора да биде прилагоден за масовно производство и да биде наменет за туристичка промоци. Општина Куманово го распишува овој конкурс.

Сувенири[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]