Сува Планина (Србија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сува Планина

Сува Планина е планина во југоисточна Србија, долга е 45. км, а широка 15 км, која во геолошка и географска смисол припаѓа на карпатско-балканска група на планини, на сама граница е со стара српско македонска маса. Се простира во правец северозапад-југпосток во висонските зони пд 250 - 1.800 метри. Почетпк и ѝ е источно од Нишка Бања и завршува југозападно кај Бабушница во Лужичка котлина, низ која протекува река Лужница.

Од северозападната и севетната страна Сува Планина се граничи со река Нишава, околу која се формирани Белопаланечка, Островачка и Нишка котлина, ос источна Коритничка котлина, од кугоистолна о кужна Лужничкакотлина и река Лужница. Бидекќи котлините и околните планини се пониски, Сува планина е јасно издвоена и се истакнува над другите географски целини, па е водлива од голема далечина.

Сува планина со своите обронци им приоаѓа на следните општини: Нишка бања, Гаџин Хан, Бела Паланка, Бабушница и Власотинце.

Одлики[уреди | уреди извор]

Сува Планина е масив со исклучителни појави и форми со крашки релјеф, преполна со седименти од различна старост, богато со фосилна флора, со единствена фитоценоза и шимски екосистем во кој се застапени 1.261 растителни видови. Се претпоставува дека оваа бројка не е конечна, бидејќи при секое новоо истражување се открива уште по некој не забележан вид.[1]}}

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vladimir Ranđelović, Bojan Zlatković, Marina Jušković, Ljubica Živojinović, Endangered of flora of Mt. Suva planina; Proceeding of 6 th Symposium on Flora of the Southeastern Serbia, Sokobanja, 2000: 303-322.