Студиоло на Франческо I

Од Википедија — слободната енциклопедија
Студио на Франческо И

Студиоло е една мала соба обложена со слики во Палазо Векио, Фиренца, Италија. Нарачана од Франческо I де Медичи, големиот војвода од Тоскана. Била правена од 1570 до 1572 година, од тимови уметници под надзор на Џорџо Вазари и научниците Џовани Батиста Адриани и Винченцо Боргини.
Слики[уреди | уреди извор]

Пронајдокот на барут од Јакопо Копи

 

Галерија[уреди | уреди извор]

Статуарски ниши и портрети на родителите на Франческо
</img> </img> </img> </img> </img> </img> </img>

Portrait of Cosimo
Bronze by Ammanati

Portrait of Eleonora of Toledo
Bronze by Giambologna
Vault fresco: Prometheus receives Precious Stone from Nature
Овали на Студиоло
</img> </img> </img> </img> </img> </img> </img> </img>
Atlanta and Hippomenes
Forge of Vulcan
Danae
Ulysses, Mercury, Circe
Ring of Polycrates
Darius’ Family before Alexander
Fall of Icarus
Alexander and Campaspe in Studio of Apelles
</img> </img> </img> </img> </img> </img> </img> </img>
Neptune and Amphitrite
Hercules and Omphalus
Sack of a City
Juno takes Girdle of Venus
Hercules slays Dragon
Deucalion and Pyrrha
Jason and Medea
Lavinia at the Altar
Горни правоаголни платна на Студиоло
</img> </img> </img> </img> </img> </img>
Alchemist's Studio
Jewelry Factory
Gathering Ambergris
Woolmaking Factory
Bronze Foundry
Mining
</img> </img> </img> </img> </img> </img>
Diamond Mines
Pearl Fisherman
Thermal Baths at Pozzuoli
Perseus and Andromeda
Sisters of Phaeton
Moses parting Red Sea

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]