Струмичко-радовишка Котлина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Струмичко-радовишка Котлина
Поглед на Струмичкото Поле од падините на Беласица
Местоположба Република Македонија,
Надм. височина 200
Координати 41°30′ СГШ 22°38′ ИГД / 
Градови Струмица, Радовиш


Струмичко-радовишка Котлина се наоѓа во Македонија
Струмичко-радовишка Котлина
Местоположба на Струмичко-радовишката Котлина во рамките на Македонија

Струмичко-радовишка Котлинакотлина во југоисточниот дел на Република Македонија, по горниот и средниот дел од сливот на река Струмица, во подрачјата околу градовите Струмица и Радовиш. Зафаќа површина од 1.482 км², а надморската височина се движи од 200 м до 1.881 м.

Настанок[уреди | уреди извор]

Поглед на Струмичкото Поле од с. Вељуса

Котлината е настаната тектонски, со спуштање на земјиштето долж раседните линии помеѓу планините Беласица на југ, Огражден, Плачковица и Готен на север и Плауш и Смрдеш на запад.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Котлината се дели на три дела: Струмичко, Радовишко и Дамјанско Поле. Рамничарскиот дел има должина од 200 до 500 м и зафаќа површина од 29.000 ха (290 км²). Највисоко е Дамјанското Поле, а најниско е Струмичкото.

На север, кон планината Огражден најдолниот дел од котлината се извишува. На запад котлината е поврзана со малите полиња Попчевско и Костуринско по долината на Бела и Тркајна Река. На исток Струмичко Поле се стеснува и источно од Ново Село, помеѓу Беласица и Огражден, широчината е околу 2 км, за потоа реката Струмица преку Клучната Теснина да навлезе во Петричката Котлина (Пиринска Македонија).

По целата должина во подножјето на планините се наоѓаат фосилизирани дилувијални наноси, на кои се наоѓаат повеќе села и двете града: Струмица и Радовиш.

Стопанство[уреди | уреди извор]

Котлината дава високи приноси на раноградинарски култури благодарение на изградените системи за наводнување. Од особено значење е Струмичкото Поле, кое е мошне плодно и богато.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]