Стрнарки

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стрнарки (научно име Emberizidae) — семејство птици од редот врапчевидни, широко распространета низ Стариот Свет. Претставниците се големи колку врапче.[1][2] Според современата класификација, семејството вклучува 44 вида, кои се групирани во еден род, Emberiza.[3]

Во основа, стрнарките се мали семејадни птици на отворени предели, следствено тие имаат пердуви во боја на земјата (претежно кафеави, сиви и црни нијанси) и силен, краток клун со остри рабови. Во периодот на парење и одгледување на потомството важен дел од исхраната претставуваат инсектите и мали безрбетници. Храната ја бараат на земја.[2]

Во Европа живеат 12 вида стрнарки. Тие се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garms, Harry; Borm, Otto (1981). Živalstvo Evrope. Ljubljana: Mladinska knjiga.
  2. 2,0 2,1 Winkler, David W.; Billerman, Shawn M.; Lovette, Irby L. (2015). Bird Families of the World. Lynx Editions. стр. 530–531. ISBN 978-84-941892-0-3.
  3. „Buntings“. IOC World Bird List 11.2. Mednarodna zveza ornitologov. 2021-07-16. Посетено на 2021-10-12.