Стремсхолмски дворец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палата Стромсхолм

Стремсхолмски дворецшведска кралска палата. Барокната палата е изградена на местото на тврдина од 1550-те години, сместена e на остров во реката Колбексон, на западниот крај на езерото Меларен. Палатата има ентериери од 18 век и важна колекција на шведски слики.

Историја[уреди | уреди извор]

Шведскиот крал Чарлс XI, од Дејвид Кликер Еренстрал

Кралот Густав Васа имал тврдина изградена во Стремсхолм во 1550-те години. Од 1560 до 1621 година, таа служела како резиденција на кралицата Кетрин Стенбок, а по ова, таа била дадена на подоцнежната кралица, Марија Елеонора од Бранденбург, која, сепак, претпочитала да живее во замокот Грипшолм. Конечно, во 1654 година, кралот Карл X го дал на кралицата Хедвиг Елеонора.

Стариот дворец од 1550-те подоцна станал основата за сегашниот Стремсхолмски дворец, изградена во 1669-1774 година за кралицата Хедвиг Елеонора по дизајн на Никодим Тесин Постариот. Палатата се состои од централна зграда врамена со четири квадратни аголни кули. Од страната на паркот, има голема, куполна централна кула. Околу 20 згради биле подигнати истовремено со палатата и биле поставени првите етапи на паркот во француски барокен стил.

Работата на ентериерите запрела кога завршила реконструкцијата на зградата. Но до 1730 била првата фаза за ентериерна работа, вклучувајќи и го и параклисот на палатата на најгорниот спрат дизајниран од шведскиот архитект Карл Харлеман. Ентериерите во Стремхолсмкиот дворец се во голема мера во густавски стил. Во 1766 година, наследникот на шведскиот престол, подоцна крал Густав III, се оженил со принцезата Софија Магдалена од Данска. Како подарок за венчавката од Риксдаг на имотите, им бил доделен Стремхолмскиот дворец. Започнале обемни внатрешни работи, под архитектонско раководство на Карл Фредрик Аделкранц, и продолжиле во 19 век. Спалната соба на кралицата е одличен пример за шведски ентериерен дизајн од почетокот на ерата на Густавија, како и кинеската трпезарија со sидови покриени со ткаенина со слики во кинески стил, изработени од познатиот сликар на таписерии Ларс Боландер.

Во палатата е сместена и важна колекција шведски слики од 17 век, меѓу другото и сликите на Дејвид Кликер Еренстрал на коњите на кралот Карл XII. Од 16 век, Стремсхолм е центар на коњи на Шведска. Во 1550-те години, кралот Густав Васа ја зајакнал важноста на коњите овде, со одгледување коњи за коњаницата. Шведската школа за јавање коњи во Стремсхолм била дел од шведската армија од 1868 до 1968 година. Денес, Стремсхолм се користи како хиподром, каде секоја година се одржуваат натпревари со коњи.

Панорама на Стремхолмскиот дворец

Во 1985 година, палатата претрпела големо реновирање на нејзината фасада. Со текот на годините, надворешноста била подложена на различни промени, но гипсените работи, како што првично биле применети во 1670 -те, биле во голема мера непроменети. Покривот бил покриен со ќерамиди од катран до 19 век, кога тие биле заменети со калај. Палатата била реставрирана етапно во текот на 1990-те. Распоредот на собите во кралските апартмани бил обновен, а мебелот од 18 век бил поставен во правилен контекст. Една од најважните одлики на реставрацијата била репродукцијата на позадина од 1760-те, чиј оригинал бил пронајден изолиран на зрак на таванот во една од куќите на имотот. Старите ленени крпи биле трансформирани со кралска позадина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]