Стерна (книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Стерна“ — поетска збирка на Блаже Конески објавена во 1966 година од издавачката куќа Мисла во рамките на библиотеката „Билјана“. Збирката е испечатена во печатницата „Киро Димитровски-Дандаро“ во тираж од 8 800 примероци.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 15 песни:[2]

 • Колумбо
 • Спомен
 • Тешкото
 • Калемегдан
 • Жинзифов (фрагмент од поемата)
 • Ракување (фрагмент од поемата)
 • Игра со дете
 • Везилка
 • Григор Прличев
 • Водно
 • Болен Дојчин
 • Стерна
 • Одземање на силата
 • Марковиот манастир
 • Беласица

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Блаже Конески, Стерна. Скопје: Мисла, 1966.
 2. Блаже Конески, Стерна. Скопје: Мисла, 1966.