Стенијски период

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палеогеографски глобус на норвешки јазик, направен за употреба на Википедија со софтверот PowerPoint.

Стенскиот период (од грчкиот στενός (stenós), што значи "тесен") е последниот геолошки период во мезопротерозоичната ера и траеел од 1200 година до 1000 година (пред милиони години). Наместо да се заснова на стратиграфија, овие датуми се дефинирани хронометриски. Името произлегува од тесни полиметаморфни појаси формирани во текот на овој период.

Претходна еектациски период и проследена со неопротерозоичната ера.

Supercontinent Rodinia собрани за време на Стенјан. Тоа ќе трае во периодот Тониан.

Овој период вклучува формирање на Keweenawan Rift на околу 1100 година.

[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. „Organic geochemical study of mineralization in the Keweenawan Nonesuch Formation at White Pine, Michigan“ (PDF). University of Michigan. Посетено на 28 September 2011.

Наводи[уреди | уреди извор]