Старогрчка (античка) литература

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Под смиот поим античка литература во Европа се смета старогрчката литература и староримската литература.

Старогрчката литература уште се нарекува и античка и класична литература. (античко - нешто старо, древно;класично - нешто добро, проверено).