Старовелшки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Старовелшки јазик
Hen Gymraeg
Изговорхен гимрек
Застапен воВелс
Изумреноколу XII век
Јазично семејство
Келтски
ПисмоСтаровелшка азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Старовелшкиот јазик (Hen Gymraeg) е мртов јазик кој опстојувал во периодот од 6 век до околу 12 век. Подоцна, тој бил еден вид заменет од страна на средновелшкиот јазик. Од старовелшкиот јазик се напишани многу прози и поеми. Најстариот текст од овој јазик датира од околу 8 век. Текстот Book of St. Chad се претпоставува дека е напишана од 8 век, но според некои тој текст бил создан многу од порано, од околу 6 век.