Старец (кактус)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cephalocereus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Старец (кактус)
Cephalocereus senilis.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cephalocereus
Вид: Старец (кактус)
Биномен назив
Cephalocereus senilis
(Haw.) Pfeiff.

Старецот (Cephalocereus senilis) е име на кактус од видот правоиздигнати кактуси (Cephalocereus). Кактусот е ендемски во сојузните држави Гванахуато и Идалго во Мексико. Овој вид на кактуси е под сериозна опасност од исчезнување во природната средина поради котролираното одгледување и потрошувачка како украсно растение.

Опис[уреди | уреди извор]

Старецот е високо, столбесто растение. Кактусот може да расте од 5 до 15 метри. Стеблото најчесто нема гранки, бидејќи не може соодветно да ја издржи страничната тежина. Највпечатлива карактеристика кај овој кактус е растресените долги бели влакна, налик на волна. Оваа „волна“ е особено забележителна кај младите примероци. Како што старее, влакната опаѓаат. Цветовите се црвени, жолти или бели. Кактусот може да нема цветови првите 10 или 20 години. Влакната се изменети боцки и тие го штитат кактусот од смрзнување или преголема жештина. Под белата прекривка има остри помали боцки, најчесто жолтеникави.

Одгледување[уреди | уреди извор]

Кактусот е доста популарен вид за одгледување како украсно растение. Тоа се должи поради неговиот бел изглед. Овој кактус сака добро дренирана почва, посува и од другите кактуси.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Guadalupe Martínez, J.; Sánchez , E. & Bárcenas Luna, R. (2013). Cephalocereus senilis. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T152158A604029. Посетено на 25 February 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]