Старгардова болест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Старградова Болест

Старгардовата болест е најчеста наследна единогена ретинална болест .[1] Болеста обично се манифестира во првата или втората деценија од животот, кај двата пола со подеднаква зачестеност. Обично има автозомно рецесивно наследство предизвикано од мутации во генот АБЦА4 . Ретко има автозомно доминантно наследство поради дефекти со гените ЕЛОВЛ4 или ПРОМ1. Се карактеризира со макуларна дегенерација која започнува во детството, адолесценцијата или зрелоста, што резултира во прогресивно губење на видот.[2]

Знаци и симптоми[уреди | уреди извор]

Симптом што обично ги тера повеќето луѓе да одат на лекар е промена во централниот вид. Лекарот што ja испитува мрежницата на пациентот со Старгардова болест, гледа карактеристични жолтеникави дамки на и под макулата. Друг симптом е губење на визуелна острина, некорегибилен со очила. Ова се манифестира како губење на можноста да се видат убави детали при читање или гледање на далечни предмети. Симптомите обично се развиваат пред 20-тата година (средна возраст на почетокот на 17 година),[3] и вклучуваат: брановиден вид, слепи дамки, заматеност, губење на перцепција на длабочина, чувствителност на отсјај, оштетен вид на боја, и тешкотии прилагодување на слабо осветлување (одложена темна адаптација). Постои широка варијација помеѓу поединците кај искусните симптоми, како и стапката на влошување на видот. Периферниот вид обично е помалку засегнат од централниот ( фовален ) вид.

Генетика[уреди | уреди извор]

Историски од првиот опис на Старгард за неговата истоимена болест до неодамна, дијагнозата се засновала на прегледување на фенотипот користејќи преглед и испитување на окото. Од доаѓањето на генетското тестирање, сликата стана покомплексна. Она што се сметаше дека е една болест, всушност веројатно е дека има најмалку три различни болести, секоја поврзана со различна генетска промена. Затоа, во моментов е малку збунувачки да се дефинира што е Старградовата болест. Тоа секако е предизвикано од дефекти во генот АБЦА4, но дали промените во другите гени, како што се ПРОМ1 или ЕЛОВЛ4, или мутациите на промашување играат улога останува да се види.

Честотата на превозникот кај општата популација на алели АБЦА4 е 5 до 10%.[4] Различни комбинации на гени АБЦА4 ќе резултираат со широко различна возраст од почеток и патологија на мрежницата. Тежината на болеста е обратно пропорционална на функцијата АБЦА4 и се смета дека болеста поврзана со АБЦА4 има улога во други болести како што се ретинитис пигментоза, дистрофии на конус-шипка и макуларна дегенерација поврзана со возраста (АМД).[5]

 • СТГД1: Далеку најчестата форма на Старградовата болест е рецесивна форма предизвикана од мутации во генот АБЦА4 .[6]
 • СТГД4: Редок доминантен дефект во генот ПРОМ1.[5][7]
 • СТГД3: Ретка доминантна форма на Старградовата болест предизвикана од мутации во генот ЕЛОВЛ4 .
 • Доцен почеток на Старградовата болест е поврзана со мутации надвор познати функционални домени на АБЦА4.

Патофизиологија[уреди | уреди извор]

Во СТГД1, генетскиот дефект предизвикува дефект на АТП-врзувачкиот касетен транспортер (АБЦА4) протеин на циклусот на визуелна фотрансдукција . Дефектен АБЦА4 доведува до неправилно исклучување на витамин А во текот на мрежницата и забрзано формирање на токсични засилувачи на витамин А (познати и како бисретиноиди) и придружни деградации на деградација. Димери за витамин А и други нуспроизводи се широко прифатени како причина за СТГД1. Како такво, забавувањето на формирање на засилувачи на витамин А може да доведе до третман на Старгард. Кога димерите и нуспроизводите на витамин А ги оштетуваат мрежните клетки, се појавуваат флуоресцентни гранули наречени липофусцин во мрежницата со пигментиран епител на мрежницата [8], како одраз на таквото оштетување.

Во СТГД4, пеперутската шема на дистрофија е предизвикана од мутации во генот кој кодира мембрана поврзана со мембрана, која е вклучена во издолжување на масни киселини со многу долг ланец (ЕЛОВЛ4)[9]

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Клиничката дијагноза се поставува врз основа на офталмолошки прегледи како што се одредување на визуелна острина и тестирање на визуелно поле, офталмоскопија, електроретинографија, флуоресцеинска ангиографија, автофлуоресценца на фундусот (очно дно)  и томографија со оптичка кохерентност, откривање на макуларни аномалии  и жолто-бели округли дамки (флеки) што може да бидат присутни само во централната макула, но може да се прошират и надвор од васкуларните анастомози (спојувања на крвни садови). Флуоресцеинската ангиографија открива карактеристична темна хороидеа  кај околу 85% од пациентите. Флуорескеин ангиографија се користи поретко отколку во минатото.

Дијагнозата може да се потврди со генетско тестирање на АБЦА4 ген.

Третман[уреди | уреди извор]

Во моментов нема третман. Сепак, офталмолозите препорачуваат мерки со кои може да се забави стапката на прогресија на болеста. Нема потенцијални клинички испитувања за поддршка на препораките, но тие се засноваат на научно разбирање на механизмите засновани на патологијата на болеста. Постојат три стратегии кои лекарите препорачуваат за потенцијално намалување на штетите: намалување на изложеноста на мрежницата на штетата ултра виолетова светлина, избегнување храна богата со витамин А со надеж дека ќе ја намали акумулацијата на липофусцин и ќе одржува добро општо здравје и диета. Друга опција за третман што е под евалуација е инхибиција на визуелниот циклус со блокирање на дејството на одредени ензими врз мрежницата.

Ултра-виолетова светлина има повеќе енергија и е повеќе штетна боја отколку видлива светлина. Во обид да го ублажат ова, некои офталмолози може да препорачаат пациентот да носат широка капа или очила за сонце кога е на отворено. Понекогаш, лекарите исто така им наредуваат на своите пациенти да носат очила со жолта боја (кои ја филтрираат сината светлина) кога се во затворен простор и во вештачка светлина или пред дигитален екран.

Храната, особено морковите и витаминските додатоци богати со витамин А, се сметаат за штетни. Храната со висока содржина на витамин А е често жолта или портокалова боја, како што се тиква и сладок компир, но некои, како црниот дроб, не се.

Пушењето, телесната тежина и нездравата храна може да придонесат за побрза дегенерација. Од друга страна, потрошувачката на мрсна риба, во диета слична на онаа што лекарите препорачуваат за макуларна дегенерација поврзана со возраста, може да се искористи за да се забави прогресијата на болеста.

Прогноза[уреди | уреди извор]

Долготрајната прогноза кај пациенти со Старградова болест е широко варијабилна и зависи од возраста на почетокот и генетските алели . Поголемиот дел од луѓето ќе напредуваат кон правно слепило.[10] Старгардната болест нема никакво влијание врз општата здравствена состојба и очекуваниот животен век е нормален.[11] Некои пациенти, обично оние со форма на доцна појава, можат да одржат релативно висока визуелна острина во текот на неколку години.[12]

Епидемиологија[уреди | уреди извор]

Проспективната епидемиолошка студија за 2017 година, во која беа ангажирани 81 пациенти со СТГД во текот на 12 месеци, објави инциденца помеѓу 1 и 1,28 на 10 000 лица. Средната возраст на презентирање беше 27 години (опсег 5-64 години), повеќето (90%) беа симптоматски, со средна визуелна острина на Snellen еквивалент 20/66.[13]

Историја[уреди | уреди извор]

Карл Старгард (1875 - 1927) бил германски офталмолог роден во Берлин. Студирал медицина на Универзитетот во Кил, квалификувајќи се во 1899 година. Подоцна станал шеф на клиниката за офталмологија на Универзитетот во Бон, а потоа бил и претседател на офталмологија на Универзитетот во Марбург. Во 1909 година тој опишал 7 пациенти со рецесивно наследна макуларна дистрофија, сега позната како болест на Старгард.[14][15]

Истражување[уреди | уреди извор]

Постојат клинички испитувања во рана фаза кои вклучуваат неколку потенцијални терапевтски области, генетска терапија, терапија со матични клетки, терапија со лекови и вештачки мрежницата. Општо, сите ги тестираат безбедноста и придобивките од нивните соодветни терапии во фазите I или II испитувања . Овие студии се дизајнирани да ја проценат безбедноста, дозата и делотворноста кај мал број луѓе во фаза I со фаза II, оценувајќи слични критериуми кај поголема популација, но вклучуваат поголем увид во потенцијалните несакани ефекти.

Генетската терапија е дизајнирана да вметне копија на корегиран ген во мрежни клетки. Надежта е да се вратат функциите на клетките назад во нормала и третманот има потенцијал да ја запре прогресијата на болеста. Оваа терапија нема да го врати оштетениот вид назад во нормала. Истражувањето е преземено од страна на партнерство помеѓу Санофи и Оксфорд БиоМедика . Лентивирусен вектор се користи за испорака на нормални гени на окото преку субтритинална инјекција. Терапијата е позната како САР422459 и таа е во фаза I / II испитувања во моментов (2018).[16]

Терапијата со матични клетки вклучува инјектирање на клетки со потенцијал да созреат во диференцирани и функционални мрежни клетки. Оваа терапија има потенцијална запрена прогресија на болеста и на долг рок го подобрува видот. За подобрување на видот, оваа техника ќе треба да ја реплицира сложената повеќеслојна и нервно анатомија на мрежницата . Постојат голем број на истражувачки групи кои работат со матични клетки од кои една е Терапевт на Оката .[17]

Алкеус Фарма го проценува потенцијалот на деутериран витамин А како лек АЛК-001. Се надеваме дека деутрираниот витамин А ќе го намали создавањето на токсични метаболити на витамин А во мрежницата и затоа ќе се забави стапката на визуелно влошување. За да се создаде deuterated витамин А, некои од атомите на водород се заменуваат со изотоп деутериум кој има дополнителен неутрон и затоа е двојно повеќе од стандардната атомска тежина на водородот. Пациентите кои ја земаат оваа дрога ќе треба да имаат диета со многу ниско ниво на природно појавување на витамин А. Клиничко испитување од фаза II се одвива со употреба на АЛК-001 што треба да се пријави во јануари 2019 година.[18][19]

Имплантациите на мрежницата се во раните фази на развој и нивната употреба може да биде од корист за многу луѓе со оштетување на видот, иако имплантираат и одржуваат електричен уред во рамките на окото што се вклопува во оптичкиот нерв и претставува многу предизвици. Пример за уред е направен од аргус-мрежна протеза, камерата е надворешен уред кој се држи на спектакли, сигналот на камерата се обработува, а потоа се храни преку жици во мрежницата за да се прекине во некои електроди кои интерфејсраат со оптичкиот нерв.[20]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Clinical Characteristics and Current Therapies for Inherited Retinal Degenerations Jose ́ -Alain Sahel
 2. „Stargardt disease : Definition(s) from the Unified Medical Language System ® Diseases Database“. diseasesdatabase.com. Посетено на 5 February 2018.[мртва врска]
 3. „Stargardt disease/Fundus flavimaculatus - EyeWiki“. eyewiki.aao.org. Посетено на 5 February 2018.
 4. Yatsenko et al. 2001
 5. 5,0 5,1 „Stargardt disease/Fundus flavimaculatus - EyeWiki“.
 6. http://omim.org/entry/601691
 7. http://omim.org/entry/604365
 8. Adler L, 4th; Boyer, NP; Chen, C; Ablonczy, Z; Crouch, RK; Koutalos, Y (2015). The 11-cis Retinal Origins of Lipofuscin in the Retina. Progress in Molecular Biology and Translational Science. 134. стр. e1–12. doi:10.1016/bs.pmbts.2015.07.022. ISBN 9780128010594. PMID 26310175.
 9. Deutman, August; Hoyng, Carol; van Lith-Verhoeven, Janneke (2006). "Macular dystrophies". Retina (4 ed.). Elsevier Mosby. pp. 1171-4.
 10. Yanoff, Myron; Duker, Jay S. (2008). Ophthalmology (изд. 3rd.). Edinburgh: Mosby. стр. 560–562. ISBN 978-0323057516.
 11. Stargardt Disease from The University of Arizona College of Medicine, Department of Ophthalmology and Vision Science. Retrieved Jan 2012
 12. Lambertus, Stanley; Lindner, Moritz; Bax, Nathalie M.; Mauschitz, Matthias M.; Nadal, Jennifer; Schmid, Matthias; Schmitz-Valckenberg, Steffen; den Hollander, Anneke I.; Weber, Bernhard H. F. (2016-10-05). „Progression of Late-Onset Stargardt Disease“. Investigative Ophthalmology & Visual Science (англиски). 57 (13): 5186–5191. doi:10.1167/iovs.16-19833. ISSN 1552-5783. PMID 27699414.
 13. The Epidemiology of Stargardt Disease in the United Kingdom Kurt Spiteri Cornish, FRCOphth, Jason Ho, FRCOphth, Susan Downes, FRCOphth, Neil W. Scott, PhD, James Bainbridge, PhD, Noemi Lois, MD, PhD © 2017 by the American Academy of Ophthalmolog
 14. K. B. Stargardt (1909), „Über familiäre, progressive Degeneration in der Makulagegend des Auges“, Albrecht von Graefes Archiv für Ophthalmologie (германски), 71 (3), стр. 534–550, doi:10.1007/BF01961301
 15. Stargardt, K. (1909). „Über familiäre, progressive Degeneration in der Maculagegend des Auges“. Albrecht von Græfe's Archiv für Ophthalmologie. 71 (3): 534–550. doi:10.1007/BF01961301.
 16. https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01367444?term=SAR422459&rank=1
 17. Schwartz, SD; Regillo, CD; Lam, BL; Eliott, D; Rosenfeld, PJ; Gregori, NZ; Hubschman, JP; Davis, JL; Heilwell, G (7 February 2015). „Human embryonic stem cell-derived retinal pigment epithelium in patients with age-related macular degeneration and Stargardt's macular dystrophy: follow-up of two open-label phase 1/2 studies“. Lancet. 385 (9967): 509–16. doi:10.1016/s0140-6736(14)61376-3. PMID 25458728.
 18. https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02402660
 19. „Alkeus Pharma - Stargardt disease: The leading cause of juvenile macular degeneration“.
 20. Chuang, AT; Margo, CE; Greenberg, PB (July 2014). „Retinal implants: a systematic review“. The British Journal of Ophthalmology. 98 (7): 852–6. doi:10.1136/bjophthalmol-2013-303708. PMID 24403565.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П