Старавинска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Старавинска парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Битолското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија. Нејзиното седиште е во црквата „Св. Никола“ во селото Градешница. Парохиски свештеник е протереј Илија Лажовски.[1]

Парохијата ги опфаќа селата: Старавина, Градешница, Будимирци, Груништа, Ивени, Зовиќ, Чебрен, Брник, Рапеш, Маково и Орле.

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата.[1][2] Можно е списокот да не е целосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Никола“
(главна парохиска црква)
Градешница 1863 Црква „Св. Никола“ - Градешница.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Градешница XIV век Црква „Св. Димитриј“ - Градешница.jpg
Црква „Св. Илија“
(манастирска црква)
Градешница Црква „Св. Илија“- Градешница.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Градешница 1980-ти Црква „Св. Атанасиј“ - Градешница 7.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Градешница Црква „Вознесение Хрисово“ - Градешница 2.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Градешница Црква „Св. Ѓорѓи“ - Градешница 6.jpg
Црква „Св. Антониј“ Градешница 1980-ти Црква „Св. Антониј“ - Градешница.jpg
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Старавина 1862 Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Старавина 4.jpg
Црква „Св. Атанасиј“
(манастирска црква)
Старавина 1860 Црква „Св. Атанасиј“ - Старавина 3.jpg
Црква „Св. Атанасиј“
(манастирска црква)
Старавина 2006 Црква „Св. Атанасиј“ - Старавина 9.jpg
Црква „Св. Никола“ Старавина
Црква „Св. Никола“ Будимирци 1878 Црква „Св. Никола“ - Будимирци 11.jpg
Црква „Св. Димитриј“
(манастирска црква)
Будимирци 1860 Црква „Св. Димитриј“ - Будимирци.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Груништа 1860 Црква „Св. Димитриј“ - Груништа 6.jpg
Црква „Св. Петка“
(манастирска црква)
Груништа 1925/1926 Црква „Св. Петка“ - Груништа.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Ивени XVIII век
Црква „Св. Петка“ Ивени
Црква „Св. Никола“ Зовиќ 1862 Поглед на црквата во Зовиќ.jpg
Црква „Св. Атанасиј“ Зовиќ XVII век Црква „Св. Атанасиј“ - Зовиќ.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Чебрен XV век Црква „Вознесение Христово“ - Чебрен 5.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Чебрен XV век Црква „Св. Димитриј“ - Чебрен.jpg
Црква „Св. Димитриј“ Брник 1887 Црква „Св. Димитриј“ - Брник 8.jpg
Црква „Св. Петка“ Рапеш 1860 Црква „Св. Петка“ - Рапеш.jpg
Црква „Св. Архангел Михаил“ Маково 1860 Црква „Св. Архангел Михаил“ - Маково.jpg
Црква „Св. Петка“
(манастирска црква)
Маково 2002 Црква „Св. Петка“ - Маково.jpg
Црква „Св. Недела“ Орле 1860 Црква „Св. Недела“ - Орле 3.jpg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Старавинска парохија“. Преспанско-пелагониска епархија.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. стр. 15. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]