Стадион Стадспарквален

Од Википедија — слободната енциклопедија

Локација: Јеншепинг, Шведска.

Координати: 57°46′ на север и 14′08″ на исток.

Стадион Стадспарксвален

Сопственост: Општина Јеншепинг.

Капацитет: 7.300 гледачи.

Рекорд на посетеност: Фудбалски натпревар помеѓу фудбалските тимови на Јеншепин и Малме во 1950 година.

Димензии: должина 105 метри и ширина 65 метри.

Изградба: 1902 година.

Свечено отворање: 1902 година.

Историја

Стадспарксвален, локално понекогаш наречен Вален, е класичен спортски објект сместен во Јеншепинг, Шведска.

Стадспарксвален бил инаугуриран во 1902 година и се наоѓа во градскиот парк Јеншепинг, на врвот на планината сместена западно од градот. Функционира како домашен терен за фудбалскиот клуб Јеншепинг Седра ИФ. ИК Торд, исто така, ги играл своите домашни натпревари овде во текот на некои сезони. До 1981 година се користел и за атлетски настани. Јеншепинг Седра ИФ има одиграно 10 сезони во шведскиот Алсвенскан во Стадспарксвален. Женската фудбалска репрезентација на Шведска одиграла трипати на теренот, првпат во 1985 година против Белгија.

За време на 100-годишнината на Шведската спортска конфедерација во 2003 година, Стадспарксвален бил назначен како едно од 100-те спортски историски места во Шведска.