Став (музика)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Став е самостоен дел од музичка композиција или музичка форма. Додека поединечните или избраните ставови од композицијата понекогаш се изведуваат одделно, за изведба на целосната работа потребно е сите ставови да се изведуваат последователно. Ставот е дел, „главна структурна единица која се перципира како резултат на совпаѓање на релативно голем број структурни феномени“.[1]

Единица на поголемо дело што може да стои само по себе како комплетна композиција. Ваквите поделби обично се самостојни. Најчесто редоследот на ставовите е распореден брз-бавен-брз или по некој друг редослед што обезбедува контраст.

—Бенвард & Сакер (2009), 'Музиката во Теорија и Пракса: Том II[2]

Додека крајната хармонска цел на тонската композиција е конечната тонична триола, ќе има

исто така има многу внатрешни хармонични цели кои се наоѓаат во делото, некои од нив тонични триоли, а некои не. ...Го користиме терминот каденца за да значи хармонична цел, конкретно акордите што се користат на целта.[3]


Извори[уреди | уреди извор]

  1. Spencer, Peter; Peter M. Temko (1994). A Practical Approach to the Study of Form in Music. Prospect Heights, IL: Waveland Press. стр. 31. ISBN 9780881338065. OCLC 31792064.
  2. Benward, Bruce; Marilyn Nadine Saker (2009). Music in Theory and Practice. 2 (8. изд.). Boston: McGraw-Hill. стр. 358. ISBN 9780073101880. OCLC 214305687.
  3. Kostka, Stefan and Payne, Dorothy (1984/1995). Tonal Harmony, p.152. McGraw-Hill. 3rd edition. ISBN 0-07-035874-5