Ставудин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ставудин
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковинитеЗанемарливо
МетаболизамПреку бубрезите (ca.40%)
Полувреме на елиминација0,8-1,5 часови (за возрасни)
Назнака
CAS-број3056-17-5
ATC кодJ05AF04
DrugBankAPRD00440
Хемиски податоци
ФормулаC10H12N2O4
Моларна маса224.213 g/mol
  (провери)

Ставудин (трговски назив: Zerit) претставува инхибитор на ензимот реверзна транскриптаза на ХИВ вирусот. Оваа супстанца, синтетизирана во шеесеттите години на минатиот век од Jerome Horwitz[1][2] подоцна е прифатена во Белгија, од страна на Rega Institute for Medical Research како антиретровирално лекарство.[се бара извор] Во САД ставудинот бил одобрен за употреба на 24 јуни 1996 година од страна на Food and Drug Administration.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. J.P. Horwitz et al.. J. Org. Chem. 31. 205 (1966).
  2. Oral account of the history of AZT, d4T and ddC by Jerome Horwitz and Hiroaki Mitsuya in the documentary film I am alive today - History of an AIDS drug.

Дополнителни извори[уреди | уреди извор]

  • De Clercq E., Perspectives for the chemotherapy of AIDS, Chemioterapia. 1988 Dec;7(6):357-64.