Српски конзулат во Солун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Зградата на конузлатот, во 1899 година

Српски конзулат во Солун бил отворен во 1887 како последица на конзуларната конвенција на Кралство Србија и Отоманско Царство. Конвенцијата дозволувала отворање на српски конзулати во центрите на Косовски вилает, Солунски вилает и Битолски вилает, односно во Скопје, Солун и Битола. Прв конзул бил Петар Карастојановиќ.

Конзулството активно работело на српската пропаганда во Македонија.

Конзули[уреди | уреди извор]

Име Години
Петар Карастојановиќ 1887 – 1889
Коста Христиќ 1889 - 1890
Владимир Љотиќ 1890 - 1894[1]
Тодор Станковиќ 1900 – ?
Владимир Љотиќ 1904 - 1909
Живојин Балугџиќ 1909 - 1912

Наводи[уреди | уреди извор]