Прејди на содржината

Српски конзулат во Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српски конзулат во Скопје
Извештај за спроведување на регрутација на христијани во турската војска во Прешевската каза. (11 декември 1909)

Српски конзулат во Скопје бил отворен во 1887 како последица на конзуларната конвенција на Кралство Србија и Отоманско Царство. Конвенцијата дозволувала отворање на српски конзулати во центрите на Косовски вилает, Солунски вилает и Битолски вилает, односно во Скопје, Солун и Битола. Конзулатот во Скопје започнал да работи во март 1887 година, а прв конзул бил Алекса Пачиќ.[1]

Име Година
1. Алекса Пачиќ (1887 — 1889)
2. Ѓорѓе Поповиќ (1889)
3. Владимир Кариќ (1889 — 1892)
4. Тодор Станковиќ (1892 — 1895)
5. Михаило Ристиќ (1896 — 1898, 1904 — 1906)
6. Милосав Куртовиќ (1899, 1900–1903)
7. Павле Дениќ (1900.)
8. Љубомир Михаиловиќ (29. јун 1907 — 10. септември 1907)
9. Живојин Балугџиќ (10. септември 1907 — 8. мај 1909)
10. Јован М. Јовановиќ Пижон (22. мај 1909 — 16. мај 1911)
11. Панта Гавриловиќ (25. јуни 1911 — октомври 1912)

[2]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. М. Војводић, Стојан Новаковић и Владимир Карић, Београд 2003, 49-51.
  2. М. Станић, Успомене на митрополите са којима сам радио Михаила Г. Ристића,88.