Српска рамонда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српска рамонда

Српска рамонда е ендемско растение на централниот Балкан. Билката била откриена од Јосиф Панчиќ во 1874 година во околината на Ниш.[1] Таа била остаток од суптропската флора на Европа и Медитеранот, најверојатно со африканско потекло.

Опис на растението[уреди | уреди извор]

Ова е повеќегодишно, зимзелено, тревно растение .[1]

Неговите лисја се склопуваат во розета, ромбска до елипсовидна-ромбска форма. Тие се нерегуларни и опширно назабени околу периметарот.[1]

Цветната дршка е без лисја, а има висина до 15 см и содржи 1-3 цветови и до 6 цветови кај постарите примероци . Венечните ливчиња од цвеќиња се со бледо виолетова боја со жолта основа. Цветот обично содржи 4-5 венечни лисја , а ретко 3 или 6. Прашниците се со виолетова боја.[1]

Плодот е грмушка со многу кафеави семиња .[1]

Бројот на хромозоми е 96.

Ова растение се карактеризира и со фактот дека дури и ако е целосно исушено, може да оживее ако се напои. Постојат многу малку цветни растенија што можат да ја вратат оваа анабиоза во живот. Во Европа само две други цветни растенија можат да се опорават од анабиоза.[2]

Живеалиште и распространетост[уреди | уреди извор]

- цртеж објавен во 1918 година. во англискиот ботаничен журнал

Живеалиштата на ова растение се пукнатини на варовнички карпи, најчесто во заштитата на шумската вегетација. Живее во клисури и долни планински гребени на надморска височина од 150-1800 м. Почесто се наоѓа во ридско и пониско планинско подрачје на надморска височина од 300 до 1000 м. Се наоѓа само во северно изложени карпи, а со други растенија формира реликтни хизмофитски заедници, од кои најзначајни се поголемиот број заедници од истиот тип.[1] Исто така, на места каде што се поклопува, во области на симпатрија, субасоцијација.[3]

Српска рамонда е ендемски на централниот дел на Балканскиот Полуостров . Се среќава во следниве земји: Албанија, Бугарија, Грција ( Епир ), Македонија, Србија, Црна Гора .[1] Ареалот се карактеризира со бројни дисјункции, од кои се издвојуваат двете најголеми. Едната во источна Србија и северозападна Бугарија и другата, поголема од Црна Гора, преку јужна Србија ( Косово и Метохија ), Македонија, Албанија до Грција.

Загрозеност[уреди | уреди извор]

Поради непристапноста на повеќето од живеалиштата, не е забележано намалување на бројот на популациите на ова растение. Сепак, достапните живеалишта (карпите во непосредна близина на патиштата), како и малата локална популација се значително намалени и се на работ да исчезнат заради експлоатација од колекционерите.[1] Според студиите во источна Србија ( Клисурата Сишевачка, Клисурата Јелажница, Клисурите на северните падини на планината Шар Планина ), големината на 5 м2 варира од 10-350 лица. Репродуктивните возрасни класи доминираат во возрасната структура. Помладите возрасни класи се вообичаени во заедниците на мов.

Собирањето за хербариум и ботанички градини е еден од најзначајните фактори на ризик. Билката е загрозена и од уништување на природна шумска вегетација, со што се менуваат микроклиматските услови, како и од изградбата на хидроакумулации во плитките.[1]

Во Србија е заштитена како природна реткост.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Ramonda serbica. pancic.bio.bg.ac.rs. Не се допушта закосување или задебелување во: |work= (help)
  2. Чланак о у Блицу (28.03.2010)
  3. Стевановић, В., Никетић, М., Стевановић, Б. 1987. Фитоценолошке карактеристике симпатричких ендемо-реликтних врста и Гласник Института за ботанику и Ботаничке баште Универзитета у Београду 21: 17–26.