Срез

Од Википедија — слободната енциклопедија
Густина на населноста во Кралство Србија во1900 по срезови

Срез или котар бил назив за административно-територијална единица поголема од општина, а помала од округ. Срезот се состоел од повеќе градски или селски општини. Кралство

На чело на срезот се наоѓал срески началник кој бил претставник на државната управа.

На југословенските простори, срезот како административна единица, се јавува во Кралството Србија, Кралството Југославија, ФНРЈ и СФРЈ.

Поврзано[уреди | уреди извор]