Средно високогермански

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Средно високогермански (скратено MHG, германски: Mittelhochdeutsch, abbr. Mhd. ) е термин за форма на германски јазик што се зборува во средниот век. Тој е конвенционално датиран меѓу 1050 и 1350, кој се развил од Старото Високиот Германец и во Рано Нов Висок Германец. Високиот германски се дефинира како оние сорти на германски кои биле погодени од Второто звучно смена ; средниот низокгермански и среднохоландски јазици што се зборуваат на север и на северозапад, кои не учествувале во оваа звучна промена, не се дел од МХГ.

Додека не постои стандарден МХГ, угледот на судот Hohenstaufen во доцните 12-ти век довело до над-регионален литературен јазик ( mittelhochdeutsche Dichtersprache ) врз основа на Швабија, алемански дијалект. Ова историско толкување е комплицирано од тенденцијата на современите изданија на текстовите на МХГ да користат нормализирани манифестации засновани на оваа сорта (обично наречена "класична МХГ"), што го прави пишаниот јазик да се појави повеќе доследен отколку што всушност е случај во ракописите. Научниците не се сигурни дали литературниот јазик отсликува супрарегионален говор на јазикот на судовите.

Важен развој во овој период бил Остсајдлунг, проширување на германското населба на исток надвор од Елбе-Сале линија која ја означи границата на стариот висок германски јазик. Овој процес започна во 11-от век, а сите источногермански дијалекти се резултат на ова проширување.

"Јудео-германската", претходник на јазикот на Јидиш, гледа во атестирањето во 13-тиот и 14 век, како низа средни високи германски напишани со хебрејски ликови.

Периодизација[уреди | уреди извор]

Германската територијална експанзија во средниот високогермански период (адаптиран од Валтер Кун )
  Германски луѓе пред AД 700
  Остсајделунг, 8–11 бек
  Проширување во 12 век
  Проширување во 13 век
  Проширување во 14 век
  Проширување во 12 век
Германска територијална експанзија пред 1400 година од Ф.В. Пуцџер

Средниот високогермански период генерално датира од 1050 до 1350 година. [1] [2] [3] [4] Постар поглед ја става границата со (Рано) нов висок Германски околу 1500. [4] [5]

Постојат неколку фонолошки критериуми кои го одделуваат МХГ од претходниот стар високогермански период: [6]

 • слабеење на ненагласените самогласки e OHG taga, MHG tage ("дена") [7]
 • целосниот развој на Умалут и неговата употреба за обележување на бројни морфолошки категории [7]
 • отстранување на крајните запирања : tag OHG > MHG tac ("ден") [8] [9]

Културно, двата периоди се одликува со транзиција од претежно свештена писмена култура, во која доминантниот јазик бил латински, во еден центриран на судовите на големите благородници, при што Германскиот постепено го проширил својот опсег на употреба. [10] Порастот на династијата Hohenstaufen во Швабија го прави Југозападот доминантен регион и во политички и културни услови. [11]

Демографски, периодот на МХГ се карактеризира со голем пораст на популацијата, [12] прекината од демографската катастрофа на Црната смрт (1348). [13] Заедно со зголемувањето на населението доаѓа и територијална експанзија кон исток ( Ostsiedlung ), каде што доселениците што зборуваат германски зборуваат за колонизирано земјиште претходно под словенска контрола. [14] [15]

Лингвистички, транзицијата кон Рано Нова Висока Германска е обележана со четири самогласки кои заедно го продуцираат фонетскиот систем на современиот германски, иако не сите дијалекти учествуваа подеднакво во овие промени: [16]

 • Дифтонгизација на долгите високи самогласки /iː yː uː/ > /aɪ̯ ɔʏ̯ aʊ̯/ : hût > NHG Haut ("кожа")
 • Монофтонг на дифтонзи високата центрирање /iə yə uə/ /iː yː uː/ MHG huot > NHG Hut ("шапка")
 • продолжување на нагласените кратки самогласки во отворени слогови: MHG sagen /zaɡən/ > NHG sagen /zaːɡən/ ("каже")
 • Губење на ненагласените самогласки во многу околности: vrouwe > NHG Frau ("дама")

Центрите за култура во ЕНХГ периодот веќе не се судовите, туку градовите. [17]

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Дијалективната карта на Германија до крајот на средниот високогермански период беше многу иста како онаа на почетокот на 20 век, иако границата со долногермански била уште подалеку на југ отколку што е. [18] [19]

Со исклучок на Thuringian, источните централногермански дијалекти се нови дијалекти кои произлегуваат од Ostsiedlung. [18] [20]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Keller 1978, p. 236.
 2. Lindgren 1980, p. 580.
 3. Waterman 1976, p. 83.
 4. 4,0 4,1 Rautenberg 1985, p. 1120.
 5. Roelcke 1998, pp. 804-811: tabulates the various periodisations.
 6. Roelcke 1998, p. 812.
 7. 7,0 7,1 Waterman 1976, p. 85.
 8. Keller 1978, p. 276.
 9. Brockhaus 1995, p. 6.
 10. Waterman 1976, pp. 87f..
 11. Keller 1979, p. 337.
 12. Keller 1979, pp. 237: "the population appears to have increased about fivefold."
 13. Keller 1979, pp. 336.
 14. Keller 1979, pp. 238-239.
 15. Rautenberg 1985, p. 1121.
 16. Waterman & 1976 103.
 17. Eggers1985, p. 1300: "Zu Beginn der frnhd. Periode ist die Stadt längst zum Kultur-, Wirtschafts- und Sozialfaktor geworden."
 18. 18,0 18,1 Schmidt 2013, p. 278.
 19. Keller 1978, p. 257.
 20. Paul 1989, p. 10.