Средноградие

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средноградие
3D приказ на градниот кош; средноградието е означено со сино.
Медиастинум.
Податоци
Назнаки
Латинскиmediastinum[1]
TAA07.1.02.101
FMAFMA:9826

Средноградие или медиастинум претставува средниот дел на градната празнина. Тој е тесен простор помеѓу стернумот и ‘рбетниот столб. Ги содржи следниве органи: срцето, големите крвни садови, дишникот, хранопроводот.

Наводи[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П