Средноанглиска книжевност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Средноанглиска книжевност означува книжевност пишувана во форма на англискиот јазик нарешена средноанглиски јазик, од почетокот на XIV до 1470 г. кога т.н. стандарден англиски јазик според стандардот Ченсари, еден вид на лондонски дијалект, сѐ повеќе се распространува, а со откривањето на печатниците се регулира англискиот јазик.