Спојувалка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неколку спојувалки во разлипни бои

Спојувалка е уред кој се користи за држење на листови хартија заедно, обично изработени од челична жица свиткана во облик на јамка. Повеќето спојувалки за хартија се варијации на типот GEM, кој е воведен во 1890-те или порано, се карактеризира со речиси со две полни петелки направени од жицата. Заедничко за спојувалките за хартија е нивното искористување на извитканоста (торзија) и еластичноста во жицата , и триењето помеѓу жицата и хартијата .кога умерен број на листови се вметнува помеѓу двата „јазици“ на спојувалката, јазиците ќе бидаат раздвоени и ќе предизвикат торзија во кривината на жицата за да ги зафатат листовите заедно.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Patents