Споредба на служби за микроблогирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Табеливе даваат споредба на општите и техничките карактеристики на поважните служби за микроблогирање и друштвено вмрежување со искакнување на статуси.

Општи информации[уреди | уреди извор]

Служба Сопственик Пуштена Главна услуга Лиценца (програм) Лиценца (содржини) Повеќејазично Реклами
Facebook Facebook, Inc.[1] февруари 2004 друштвена мрежа сопственички свои УО да да
identi.ca Status Net, Inc. јули 2008 [2] микроблогирање AGPL v3 (StatusNet) CC-BY 3.0 да да (Ad Bard)
bentio.com Bentio јануари 2010 [3] микроблогирање AGPL v3 (Bentio) CC-BY 3.0 [4] да не
Jaiku Google јуни 2006 микроблогирање Apache 2.0 (JaikuEngine) свои УО да не
NotePub NotePub мај 2008 микроблогирање сопственички свои УО да не
Qaiku Rohea март 2009 микроблогирање сопственички, делумно ГОЈЛ (Midgard) да не
Twitter Twitter, Inc. август 2006 [5] микроблогирање сопственички свои УО да да
Yammer Yammer, Inc. септември 2008 [6] микроблогирање сопственички свои УО да не
Woondy CrazyWebber јануари 2011 [7] микроблогирање сопственички - не да
Ohawo Goom, inc март 2011 [8] микроблогирање сопственички - да не
Google Buzz Google, Inc. февруари 2010 микроблогирање сопственички - да -

Функции[уреди | уреди извор]

Ова е преглед на функциите што се составен дел од службата. Додатоците не се наведени.

Служба Означување[бел 1] Групи Разговори[бел 2] Приватно[бел 3] Приватно следење OpenMicroBlogging RSS Atom FOAF Прилогче[9]
Facebook да да да да ? не да не ? ?
identi.ca да да да да ? да да да да да[10]
bentio.com да да да да ? да да да да да[11]
Jaiku не да (канали) да ? ? не да да ? ?
NotePub да да да да ? ? ? ? ? ?
Qaiku не да да да ? не не да не не
Ohawo не да (O!Room) да да ? не не не не не
Twitter да не да да ? да (преку други мреж. места и/или програми) да да не не
Google Buzz ? ? ? ? да ? ? ? ? ?
 1. Означувањето кај службите за микроблогирање обично се врши со тарабна ознака.
 2. Можноста за преглед на целиот разговор (повеќе одговори) на една рамна страница.
 3. Дали службата има можност да не ги прикажува објавите јавно, туку само на лица што ќе ги избере корисникот.

Објавување и читање[уреди | уреди извор]

Општење со службите.

Служба Објава преку Читање преку
Мреж. XMPP Е-пошта SMS API Мреж. XMPP Е-пошта SMS API Канал
Facebook да не да да да да не да да да да
identi.ca да да да да да да да да да да да
Woondy да не не не не да не не не не не
bentio.com да да да да да да да да да да да
Jaiku да да ? ? да да да ? ? да да
NotePub да ? ? ? да да ? ? ? да ?
Qaiku да да да не да да да не не да да
Ohawo да не не не не да не не не не не
Twitter да да (преку други мреж. места и/или програми) ? да да да да (преку други мреж. места и/или програми) ? да да да

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Eldon, Eric. (18 декември 2008). „Порастот во 2008 г. го става Facebook во положба да заработува пари“. VentureBeat. Посетено на 19 декември 2008.
 2. „Control Yourself, Inc. го пушти Identi.ca - отворена служба за микроблогирање“. Control Yourself, Inc. 2 јули 2008. Посетено на 2 јули 2009.
 3. „Bentio, Inc. го пушти Bentio - служба за микроблогирање“. Bentio, Inc. 2 јануари 2010. Посетено на 2 јануари 2010.
 4. Bentio - Услови на употреба
 5. Twitter - Од каде потекнува идејата за Twitter?
 6. За Yammer
 7. Woondy
 8. Ohawo
 9. на англиски наречено bookmarklet.
 10. Прилошки обележувач за Identi.ca
 11. Како да споделувате содржини со приложниот обележувач на Bentio (англиски)