Список на NGC-објекти (4001–5000)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објектите со број 4001–5000 во Новиот општ каталог (NGC). Овој астрономски каталог е претежно составен од ѕвездени јата, маглини и галаксии. Другите објекти во каталогот се наведени на другите потстраници списокот на NGC-објекти. За секој објект е наведено соѕвездието на кое му припаѓа[1] и неговиот морфолошки вид.

4001–4100[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4013 спирална галаксија Голема Мечка 11ч 58м &1000000000000031400000031,4с +43° 56′ &1000000000000005100000051″ 12,4
4014 спирална галаксија Береникина Коса 11ч 58м &1000000000000035900000035,9с +16° 10′ &1000000000000003600000036″ 13,5
4015 Арп 138 заемодејствувачки галаксии Береникина Коса 11ч 58м &1000000000000042500000042,5с +25° 02′ &1000000000000001300000013″ 14,2
4016 спирална галаксија Лав 11ч 58м &1000000000000029200000029,2с +27° 31′ &1000000000000004300000043″ 14,6
4017 спирална галаксија Береникина Коса 11ч 58м &1000000000000045800000045,8с +27° 27′ &1000000000000000800000008″ 13,5
4018 спирална галаксија Береникина Коса 11ч 58м &1000000000000031400000031,4с +43° 56′ &1000000000000004800000048″ 12,4
4027 спирална галаксија Гавран 11ч 59м &1000000000000027800000027,8с −19° 16′ &1000000000000003200000032″ 117
4038 галаксии Антени заемодејствувачка галаксија Гавран 12ч 01м &1000000000000052500000052,5с −18° 52′ &1000000000000000300000003″ 11,0
4039 галаксии Антени заемодејствувачка галаксија Гавран 12ч 01м &1000000000000052500000052,5с −18° 52′ &1000000000000000300000003″ 11,0
4088 спирална галаксија Голема Мечка 12ч 05м &1000000000000033700000033,7с +50° 32′ &1000000000000002300000023″ 112

4101–4200[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4121 елиптична галаксија Змеј 12ч 07м &1000000000000056600000056,6с +65° 06′ &1000000000000005000000050″ 14,1
4125 елиптична галаксија Змеј 12ч 08м &1000000000000006300000006,3с +65° 10′ &1000000000000002700000027″ 10,9
4151 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 10м &1000000000000032700000032,7с +39° 24′ &1000000000000002000000020″ 112
4178 спирална галаксија Девица 12ч 12м &1000000000000004700000047с +10° 52′ &100000000000000000000000″ 11.4
4192 Месје 98 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 13м &1000000000000048400000048,4с +14° 52′ &1000000000000005800000058″ 11,0

4201-4300[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4214 неправилна галаксија Ловечки Кучиња 12ч 15м &1000000000000039200000039,2с +36° 19′ &1000000000000004100000041″ 10,3
4216 спирална галаксија Девица 12ч 15м &1000000000000054400000054,4с +13° 09′ &1000000000000000000000000″ 112
4236 спирална галаксија Змеј 12ч 16м &1000000000000041800000041,8с +69° 28′ &1000000000000001000000010″ 10,7
4244 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 17м &1000000000000030100000030,1с +37° 48′ &1000000000000003000000030″ 10,2
4254 Месје 99 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 18м &1000000000000049600000049,6с +14° 25′ &1000000000000000000000000″ 10,2
4258 Месје 106 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 18м &1000000000000057500000057,5с +47° 18′ &1000000000000001400000014″ 9,6
4261 елиптична галаксија Девица 12ч 19м &1000000000000023200000023,2с +05° 49′ &1000000000000003000000030″ 10,4

4301–4400[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4303 Месје 61 спирална галаксија Девица 12ч 21м &1000000000000055000000055,0с +04° 28′ &1000000000000002900000029″ 10,9
4308 елиптична галаксија Береникина Коса 12ч 21м &1000000000000056900000056,9с +30° 04′ &1000000000000002700000027″ 14,3
4309 леќеста галаксија Девица 12ч 22м &1000000000000012400000012,4с +07° 08′ &1000000000000003800000038″ 14,3
4314 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 22м &1000000000000032000000032,0с +29° 53′ &1000000000000004400000044″ 115
4319 спирална галаксија Змеј 12ч 21м &1000000000000044100000044,1с +75° 19′ &1000000000000002100000021″ 13,0
4321 Месје 100 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 22м &1000000000000055000000055,0с +15° 49′ &1000000000000002000000020″ 10,6
4325 јато Галаксија 12ч 23м &1000000000000066800000006,68с +10° 37′ &1000000000000016300000016,3″
4374 Месје 84 елиптична галаксија Девица 12ч 25м &1000000000000003700000003,7с +12° 53′ &1000000000000001300000013″ 10,8
4382 Месје 85 леќеста галаксија Береникина Коса 12ч 25м &1000000000000024200000024,2с +18° 11′ &1000000000000002700000027″ 10,2
4395 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 25м &1000000000000048900000048,9с +33° 32′ &1000000000000004800000048″ 117

4401–4500[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4406 Месје 86 леќеста галаксија
/елиптична галаксија
Девица 12ч 26м &1000000000000012200000012,2с +12° 56′ &1000000000000004500000045″ 10,9
4414 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 26м &1000000000000027100000027,1с +31° 13′ &1000000000000002100000021″ 10,9
4435 галаксии Очи леќеста галаксија Девица 12ч 27м &1000000000000040600000040,6с +13° 04′ &1000000000000004400000044″ 119
4438 галаксии Очи спирална галаксија Девица 12ч 27м &1000000000000045900000045,9с +13° 00′ &1000000000000003200000032″ 12,0
4444 спирална галаксија Кентаур
4448 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 28м &1000000000000015200000015,2с +28° 37′ &1000000000000001600000016″ 119
4449 неправилна галаксија Ловечки Кучиња 12ч 28м &1000000000000011000000011,0с +44° 05′ &1000000000000033400000033,4″ 10,0[2]
4450 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 28м &1000000000000029600000029,6с +17° 05′ &1000000000000000500000005″ 112
4463 расеано ѕвездено јато Мува 12ч 30м −64° 47′ 7,6
4486 Месје 87 елиптична галаксија Девица 12ч 30м &1000000000000049400000049,4с +12° 23′ &1000000000000002800000028″ 12,9

4501–4600[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4501 Месје 88 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 31м &1000000000000059300000059,3с +14° 25′ &1000000000000001300000013″ 10,6
4526 леќеста галаксија Девица 12ч 34м &1000000000000003200000003,2с +07° 41′ &1000000000000005800000058″ 10,6
4536 спирална галаксија Девица 12ч 34м &1000000000000027200000027,2с +02° 11′ &1000000000000001500000015″ 12,3
4548 Месје 91 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 35м &1000000000000026600000026,6с +14° 29′ &1000000000000004500000045″ 115
4552 Месје 89 елиптична галаксија Девица 12ч 35м &1000000000000040000000040,0с +12° 33′ &1000000000000002300000023″ 111
4555 елиптична галаксија Береникина Коса 12ч 35м &1000000000000041300000041,3с +26° 31′ &1000000000000002300000023″ 13,5
4559 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 35м &1000000000000057800000057,8с +27° 57′ &1000000000000003500000035″ 10,7
4565 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 36м &1000000000000021100000021,1с +25° 59′ &1000000000000001400000014″ 10,3
4567 Сијамски Близнаци[2] заемодејствувачка галаксија Девица 12ч 36м &1000000000000032800000032,8с +11° 15′ &1000000000000002700000027″ 12,1
4568 Сијамски Близнаци[2] заемодејствувачка галаксија Девица 12ч 36м &1000000000000034300000034,3с +11° 14′ &1000000000000001800000018″ 12,1
4569 Месје 90 спирална галаксија Девица 12ч 36м &1000000000000050100000050,1с +13° 09′ &1000000000000004600000046″ 118
4579 Месје 58 спирална галаксија Девица 12ч 37м &1000000000000043500000043,5с +11° 49′ &1000000000000000400000004″ 115
4590 Месје 68 збиено ѕвездено јато Водна Змија 12ч 39м &1000000000000028000000028,0с −26° 44′ &1000000000000003500000035″ 10,3
4594 Месје 104;
галаксија Сомбреро
спирална галаксија Девица 12ч 39м &1000000000000059400000059,4с −11° 37′ &1000000000000002300000023″ 10,3

4601–4700[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4603 спирална галаксија Кентаур 12ч 40м &1000000000000055300000055,3с −40° 58′ &1000000000000003200000032″ 12,1
4605 спирална галаксија Голема Мечка 12ч 40м &1000000000000000400000000,4с +61° 36′ &1000000000000003200000032″ 10,8
4618 неправилна галаксија Ловечки Кучиња 12ч 41м &1000000000000032500000032,5с +41° 09′ &1000000000000000000000000″ 115
4621 Месје 59 елиптична галаксија Девица 12ч 42м &1000000000000002400000002,4с +11° 38′ &1000000000000004500000045″ 11,0
4622 спирална галаксија Кентаур 12ч 42м &1000000000000037600000037,6с −40° 44′ &1000000000000003500000035″ 13,5
4623 леќеста галаксија Девица 12ч 42м &1000000000000010800000010,8с +07° 40′ &1000000000000003400000034″ 13,6
4624 спирална галаксија Девица 12ч 42м &1000000000000050000000050,0с +02° 41′ &1000000000000001700000017″ 118
4625 неправилна галаксија Ловечки Кучиња 12ч 41м &1000000000000052800000052,8с +41° 16′ &1000000000000002600000026″ 13,0
4626 спирална галаксија Девица 12ч 42м &1000000000000025300000025,3с −07° 02′ &1000000000000003800000038″ 14
4627 елиптична галаксија Ловечки Кучиња 12ч 41м &1000000000000059700000059,7с +32° 34′ &1000000000000002400000024″ 13,3
4631 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 42м &1000000000000007800000007,8с +32° 32′ &1000000000000002700000027″ 9,8
4639 спирална галаксија Девица 12ч 42м &1000000000000052500000052,5с +13° 15′ &1000000000000002400000024″ 12,4
4647 спирална галаксија Девица 12ч 43м &1000000000000032600000032,6с +11° 34′ &1000000000000005500000055″ 12,5
4649 Месје 60 елиптична галаксија Девица 12ч 43м &1000000000000040200000040,2с +11° 33′ &1000000000000000900000009″ 10,3
4650 спирална галаксија Кентаур 12ч 44м &1000000000000019700000019,7с −40° 43′ &1000000000000005000000050″ 12,8
4656 заемодејствувачка галаксија Ловечки Кучиња 12ч 43м &1000000000000058200000058,2с +32° 10′ &1000000000000000900000009″ 10,6
4657 заемодејствувачка галаксија Ловечки Кучиња 12ч 44м &1000000000000011300000011,3с +32° 12′ &1000000000000001900000019″
4666 спирална галаксија Девица 12ч 45м &1000000000000008300000008,3с −00° 27′ &1000000000000004900000049″ 10,8
4676 галаксија Глувци заемодејствувачки галаксии Береникина Коса 12ч 46м &1000000000000010200000010,2с +30° 43′ &1000000000000005400000054″ 14,1

4701–4800[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4710 леќеста галаксија Береникина Коса 12ч 49м &1000000000000038900000038,9с +15° 09′ &1000000000000005400000054″ 116
4712 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 49м &1000000000000034200000034,2с +25° 28′ &1000000000000001200000012″ 13,3
4725 спирална галаксија Береникина Коса 12ч 50м &1000000000000026700000026,7с +25° 30′ &1000000000000000200000002″ 10,2
4736 Месје 94 спирална галаксија Ловечки Кучиња 12ч 50м &1000000000000052600000052,6с +41° 07′ &1000000000000000900000009″ 8,7
4755 Jewel Box;
като Капа Јужен Крст
расеано ѕвездено јато Јужен Крст 12ч 53м &1000000000000004200000042с −60° 22′

4801–4900[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4826 Месје 64;
галаксија Црно Око
спирална галаксија Береникина Коса 12ч 56м &1000000000000043900000043,9с +21° 41′ &1000000000000000000000000″ 8,9
4833 збиено ѕвездено јато Мува 12ч 59м &1000000000000035000000035,0с −70° 52′ &1000000000000002900000029″ 8,7
4881 елиптична галаксија Береникина Коса 12ч 59м &1000000000000057800000057,8с +28° 14′ &1000000000000004800000048″ 14,7
4889 Колдвел 35 елиптична галаксија Береникина Коса 13ч 00м &1000000000000008100000008,1с +27° 58′ &1000000000000003700000037″ 114

4901–5000[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
4911 спирална галаксија Береникина Коса 13ч 00м &1000000000000056100000056,1с +27° 47′ &1000000000000025500000025,5″ 12,8
4945 спирална галаксија Кентаур 13ч 05м &1000000000000026100000026,1с −49° 28′ &1000000000000001500000015″ 9,6
4976 елиптична галаксија Кентаур 13ч 08м &1000000000000037400000037,4с −49° 30′ &1000000000000002000000020″ 112
4984 леќеста галаксија Девица 13ч 08м &1000000000000057300000057,3с −15° 30′ &1000000000000005900000059″ 12
5000 спирална галаксија Береникина Коса 13ч 09м &1000000000000047600000047,6с +28° 54′ &1000000000000002300000023″ 14,2

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. R. W. Sinnott, editor (1988). The Complete New General Catalogue and Index Catalogue of Nebulae and Star Clusters by J. L. E. Dreyer. Sky Publishing Corporation and Cambridge University Press. ISBN 0-933346-51-4.
  2. 2,0 2,1 2,2 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. Results for various objects.