Список на NGC-објекти (1001–2000)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објектите со број 1001–2000 во Новиот општ каталог (NGC). Овој астрономски каталог е претежно составен од ѕвездени јата, маглини и галаксии. Другите објекти во каталогот се наведени на другите потстраници списокот на NGC-објекти. За секој објект е наведено соѕвездието на кое му припаѓа[1] и неговиот морфолошки вид.

1001–1100[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1001 галаксија Андромеда 02ч 39м &1000000000000012600000012,6с +41° 40′ &1000000000000001800000018″ 14,7
1002 пречкеста спирална галаксија Персеј 02ч 38м &1000000000000055600000055,6с +34° 37′ &1000000000000002000000020″ 13,94
1003 спирална галаксија Персеј 02ч 39м &1000000000000016900000016,9с +40° 52′ &1000000000000002000000020″ 12
1004 елиптична галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000041800000041,8с +1° 58′ &1000000000000003100000031″ 13,71
1005 галаксија Андромеда 02ч 39м &1000000000000029200000029,2с +41° 29′ &1000000000000002000000020″ 14,7
1006 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000034800000034,8с −11° 01′ &1000000000000003000000030″ 14,50
1007 галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000052200000052,2с +02° 09′ &1000000000000002200000022″ 15,70
1008 елиптична галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000055300000055,3с +02° 04′ &1000000000000004700000047″ 14,63
1009 спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000019100000019,1с +02° 18′ &1000000000000003600000036″ 15,21
1010 дупликат на NGC 1006 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000034800000034,8с −11° 01′ &1000000000000003000000030″ 14,50
1011 елиптична галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000038900000038,9с −11° 00′ &1000000000000002000000020″ 13,3R
1012 елиптично-спирална галаксија Овен 02ч 39м &1000000000000014900000014,9с +30° 09′ &1000000000000000600000006″ 13,00
1013 галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000050500000050,5с −11° 30′ &1000000000000002600000026″ 14,97
1014 двојна ѕвезда Кит 02ч 38м &1000000000000000800000000,8с −9° 34′ &1000000000000002400000024″ ?
1015 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000115000000011,50с −1° 19′ &1000000000000008000000008,0″ 12,98
1016 елиптична галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000196000000019,60с +02° 07′ &1000000000000010000000010,0″ 12,61
1017 спирална галаксија Кит 02ч 37м &1000000000000499000000049,90с −11° 00′ &1000000000000040000000040,0″ 14,5
1018 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000103000000010,30с −09° 32′ &1000000000000038000000038,0″ 15,38
1019 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000275000000027,50с +01° 54′ &1000000000000028000000028,0″ 14,34
1020 елиптична галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000443000000044,30с +02° 13′ &1000000000000053000000053,0″ 15,14
1021 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000048000000048,0с +02° 13′ &1000000000000000300000003″ 15,02
1022 пречкеста спирална галаксија Кит 02ч 38м &1000000000000032700000032,7с −06° 40′ &1000000000000003900000039″ 12,09
1023 пречкеста леќеста галаксија Персеј 02ч 40м &1000000000000024000000024,0с +39° 03′ &1000000000000004800000048″ 10,35
1024 спирална галаксија Овен 02ч 39м &1000000000000011900000011,9с +10° 50′ &1000000000000004900000049″ 13,08
1025 спирална галаксија Часовник 02ч 36м &1000000000000019900000019,9с −54° 51′ &1000000000000005100000051″ 13,84
1026 спирална галаксија Кит 02ч 39м &1000000000000001900000019с 6° 32′ &1000000000000004000000040″ 12,7
1032 спирална галаксија Кит 02ч 39м &1000000000000023600000023,6с +01° 05′ &1000000000000003800000038″ 12,64
1039 Месје 34 расеано ѕвездено јато Персеј 02ч 42м +42° 46′ 5,4
1042 спирална галаксија Кит 02ч 40м &1000000000000023600000023,6с −08° 25′ &1000000000000005900000059″ 12,1
1049 збиено ѕвездено јато Печка 02ч 39м &1000000000000052500000052,5с −34° 16′ &1000000000000000800000008″ 13,6
1055 спирална галаксија Кит 02ч 41м &1000000000000045300000045,3с +00° 26′ &1000000000000003200000032″ 12,5
1068 Месје 77 спирална галаксија Кит 02ч 42м &1000000000000040800000040,8с −00° 00′ &1000000000000004800000048″ 8,9
1073 спирална галаксија Кит 02ч 43м &1000000000000040600000040,6с +01° 22′ &1000000000000003400000034″ 12,5
1087 спирална галаксија Кит 02ч 46м &1000000000000025300000025,3с −00° 29′ &1000000000000005600000056″ 11,4
1090 спирална галаксија Кит 02ч 46м &1000000000000033700000033,7с −00° 14′ &1000000000000004900000049″ 12,8
1097 спирална галаксија Печка 02ч 46м &1000000000000019000000019,0с −30° 16′ &1000000000000002900000029″ 10,2

1101–1200[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1111 леќеста галаксија Овен 02ч 49м &1000000000000050700000050,7с +13° 08′ &1000000000000004300000043″
1128 елиптична галаксија Кит 02ч 57м &1000000000000042600000042,6с +06° 01′ &1000000000000000500000005″ 15,5
1142 (дупликат на NGC 1144) заемоделувачка галаксија Кит 02ч 55м &1000000000000012300000012,3с −00° 11′ &1000000000000000200000002″ 13,2
1144 заемоделувачка галаксија Кит 02ч 55м &1000000000000012300000012,3с −00° 11′ &1000000000000000200000002″ 13,2
1156 неправилна галаксија Овен 02ч 59м &1000000000000042300000042,3с +25° 14′ &1000000000000001500000015″ 12,0
1187 спирална галаксија Еридан 03ч 02м &1000000000000037400000037,4с −22° 52′ &1000000000000000200000002″ 11,4
1190 леќеста галаксија Еридан 03ч 03м &1000000000000026400000026,4с −15° 39′ &1000000000000004500000045″ 15,3

1201–1300[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1215 спирална галаксија Еридан 03ч 07м &1000000000000009500000009,5с −09° 35′ &1000000000000003500000035″ 14
1232 спирална галаксија Еридан 03ч 09м &1000000000000045400000045,4с −20° 34′ &1000000000000004500000045″ 10,7
1234 PGC 11813 пречкеста спирална галаксија Еридан 03ч 9м &1000000000000039100000039,1с −07° 50′ &1000000000000004700000047″ 15,3g
1245 расеано ѕвездено јато Персеј 03ч 15м +47° 15′ 9,2
1253 спирална галаксија Еридан 03ч 14м &1000000000000009100000009,1с −02° 49′ &1000000000000002200000022″ 13
1261 збиено ѕвездено јато Часовник 03ч 12м &1000000000000015400000015,4с −55° 13′ &1000000000000000100000001″ 9,8
1266 леќеста галаксија Еридан 03ч 16м &1000000000000000800000000,8с −02° 25′ &1000000000000003800000038″ 14
1275 Персеј A елиптична галаксија Персеј 03ч 19м &1000000000000048200000048,2с +41° 30′ &1000000000000004200000042″ 13,1
1277 леќеста галаксија Персеј 3ч 19м &1000000000000051500000051,5с +41° 34′ &1000000000000002500000025″
1291 спирална галаксија Еридан 03ч 17м &1000000000000018400000018,4с −41° 06′ &1000000000000005700000057″ 9,4
1300 пречкеста спирална галаксија Еридан 03ч 19м &1000000000000040800000040,8с −19° 24′ &1000000000000004000000040″ 11,2

1301–1400[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1309 спирална галаксија Еридан 03ч 22м &1000000000000006500000006,5с −15° 24′ &1000000000000000200000002″ 12,1
1310 спирална галаксија Печка 03ч 21м &1000000000000003500000003,5с −37° 06′ &1000000000000000700000007″ 12,5
1313 спирална галаксија Мрежичка 03ч 18м &1000000000000015400000015,4с −66° 29′ &1000000000000005000000050″ 9,4
1316 Печка A леќеста галаксија Печка 03ч 22м &1000000000000041500000041,5с −37° 12′ &1000000000000003400000034″ 9,7
1317 Печка B спирална галаксија Печка 03ч 22м &1000000000000044800000044,8с −37° 06′ &1000000000000000100000001″ 11,9
1318 (дупликат на NGC 1317) спирална галаксија Печка 03ч 22м &1000000000000044800000044,8с −37° 06′ &1000000000000000100000001″ 11,9
1333 расеана маглина Персеј 03ч 29м &1000000000000000200000002с +31° 21′ 10,9
1337 спирална галаксија Еридан 03ч 28м &1000000000000006000000006,0с −08° 23′ &1000000000000001800000018″ 12,5
1350 спирална галаксија Печка 03ч 31м &1000000000000008100000008,1с −33° 37′ &1000000000000004300000043″ 11,5
1357 спирална галаксија Еридан 03ч 33м &1000000000000017000000017,0с −13° 39′ &1000000000000004800000048″ 12,4
1358 спирална галаксија Еридан 03ч 33м &1000000000000039700000039,7с −05° 05′ &1000000000000002200000022″ 14
1359 неправилна галаксија Еридан 03ч 33м &1000000000000047700000047,7с −19° 29′ &1000000000000003100000031″ 13,0
1360 планетарна маглина Печка 03ч 33м &1000000000000014600000014,6с −25° 52′ &1000000000000001800000018″ 11,0
1361 елиптична галаксија Еридан 03ч 34м &1000000000000017800000017,8с −06° 15′ &1000000000000005400000054″ 13,8
1362 леќеста галаксија Еридан 03ч 33м &1000000000000053100000053,1с −20° 16′ &1000000000000005800000058″ 14,2
1363 галаксија Еридан 03ч 34м &1000000000000053400000053,4с −09° 52′ &1000000000000003800000038″
1364 галаксија Еридан 03ч 34м &1000000000000058800000058,8с −09° 50′ &1000000000000001900000019″ 15,4
1365 пречкеста спирална галаксија Печка 03ч 33м &1000000000000036300000036,3с −36° 08′ &1000000000000002800000028″ 10,3
1377 леќеста галаксија Еридан 03ч 36м &1000000000000039000000039,0с −20° 54′ &1000000000000000600000006″ 13,8
1381 леќеста галаксија Печка 03ч 36м &1000000000000031800000031,8с −35° 17′ &1000000000000004800000048″ 12,3
1399 елиптична галаксија Печка 03ч 38м &1000000000000029300000029,3с −35° 27′ &1000000000000000100000001″ 10,3
1400 леќеста галаксија Еридан 03ч 39м &1000000000000030700000030,7с −18° 41′ &1000000000000001800000018″ 12,3

1401–1500[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1404 елиптична галаксија[2] Печка 03ч 38м &1000000000000052200000052,2с −35° 35′ &1000000000000004200000042″ 10,9
1409 заемоделувачка галаксија Бик 03ч 41м &1000000000000010400000010,4с −01° 18′ &1000000000000000900000009″ 14,7
1410 заемоделувачка галаксија Бик 03ч 41м &1000000000000010800000010,8с −01° 17′ &1000000000000005600000056″ 14
1427 елиптична галаксија Печка 03ч 42м &1000000000000019300000019,3с −35° 23′ &1000000000000004100000041″ 11,8
1427A неправилна галаксија Печка 03ч 40м &1000000000000009400000009,4с −35° 37′ &1000000000000004600000046″ 14,2
1432 маглина Маја
(сместена во Плејадите)[3]
расеана маглина Бик 03ч 46м +24°
1435 маглина Меропа
(сместена во Плејадите)[3]
расеана маглина Бик 03ч 46м +24° 13
1482 леќеста галаксија Еридан 03ч 54м &1000000000000038900000038,9с −20° 30′ &1000000000000000800000008″ 13,3
1491 расеана маглина Персеј 04ч 03м &1000000000000002100000021с +51° 18.9′ &1000000000000011300000011,3″
1499 маглина Калифорнија расеана маглина Персеј 04ч 03м &1000000000000001800000018с +36° 25′ 4,1
1500 леќеста галаксија Златна Рипка 03ч 58м &1000000000000014000000014,0с −52° 19′ &1000000000000004400000044″ 15,2

1501–1600[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1501 планетарна маглина Жирафа 04ч 06м &1000000000000059200000059,2с +60° 55′ &1000000000000001400000014″ 15,2
1502 расеано ѕвездено јато Жирафа 04ч 08м +62° 20′ 7,5
1510 леќеста галаксија Часовник 04ч 03м &1000000000000032400000032,4с −43° 24′ &1000000000000000300000003″ 13,5
1511 спирална галаксија Мала Водна Змија 03ч 59м &1000000000000035700000035,7с −67° 38′ &1000000000000000600000006″ 12,1
1512 спирална галаксија Часовник 04ч 03м &1000000000000054300000054,3с −43° 20′ &1000000000000005600000056″ 11,5
1513 расеано ѕвездено јато Персеј 04ч 11м +49° 31′ 8,7
1514 планетарна маглина Бик 04ч 09м &1000000000000017000000017,0с +30° 46′ &1000000000000003300000033″ 10,0
1515 спирална галаксија Златна Рипка 04ч 04м &1000000000000002900000002,9с −54° 06′ &1000000000000001000000010″ 11,83
1530 спирална галаксија Жирафа 04ч 23м &1000000000000027000000027,0с +75° 17′ &1000000000000004600000046″ 13,4
1531 леќеста галаксија Еридан 04ч 11м &1000000000000059200000059,2с −32° 51′ &1000000000000000300000003″ 12,9
1532 спирална галаксија Еридан 04ч 12м &1000000000000004300000004,3с −32° 52′ &1000000000000002700000027″ 10,7
1533 леќеста галаксија Златна Рипка 04ч 09м &1000000000000051500000051,5с −56° 07′ &1000000000000001000000010″ 11,9
1534 спирална галаксија Мрежичка 04ч 08м &1000000000000046000000046,0с −62° 47′ &1000000000000004500000045″ 12
1535 планетарна маглина Еридан 04ч 14м &1000000000000015800000015,8с −12° 44′ &1000000000000002200000022″ 11,6
1553 PGC 14765 леќеста галаксија Златна Рипка 04ч 16м &1000000000000010500000010,5с −55° 46′ &1000000000000004900000049″ 10,3
1555 Хиндова маглина Хербиг-Ароово тело Бик 04ч 21м &1000000000000057100000057,1с +19° 32′ &1000000000000000700000007″
1559 спирална галаксија Мрежичка 04ч 17м &1000000000000037300000037,3с −62° 47′ &1000000000000000300000003″ 10,9
1560 спирална галаксија Жирафа 04ч 32м &1000000000000047700000047,7с +71° 52′ &1000000000000004600000046″ 12,1
1566 спирална галаксија Златна Рипка 04ч 20м &1000000000000000600000000,6с −54° 56′ &1000000000000001700000017″ 10,2
1567 леќеста галаксија Длето 04ч 21м &1000000000000009000000009,0с −48° 15′ &1000000000000001700000017″
1568 Interacting galaxies Еридан 04ч 24м &1000000000000025400000025,4с −00° 44′ &1000000000000004800000048″ 14,9
1569 неправилна галаксија Жирафа 04ч 30м &1000000000000049300000049,3с +64° 50′ &1000000000000005300000053″ 11,8
1579 расеана маглина Персеј 04ч 30м &1000000000000009500000009,5с +35° 16′ &1000000000000001900000019″

1601–1700[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1637 спирална галаксија Еридан 04ч 41м &1000000000000028100000028,1с −02° 51′ &1000000000000002900000029″ 11,2
1672 спирална галаксија Златна Рипка 04ч 45м &1000000000000042100000042,1с −59° 14′ &1000000000000005600000056″ 11,0
1700 елиптична галаксија Еридан 04ч 56м &1000000000000056300000056,3с −04° 51′ &1000000000000005200000052″ 12

1701–1800[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1705 леќеста галаксија Сликар 04ч 54м &1000000000000013700000013,7с −53° 21′ &1000000000000004000000040″ 12,8
1714 (сместен во Големиот Магеланов Облак)[3] расеано ѕвездено јато Златна Рипка 04ч 52м &1000000000000008400000008,4с −66° 55′ &1000000000000002300000023″ 11,5
1715 (сместен во Големиот Магеланов Облак)[3] расеана маглина Златна Рипка 04ч 52м &1000000000000001000000010с −66° 54′
1725 леќеста галаксија Еридан 04ч 59м &1000000000000022900000022,9с −11° 07′ &1000000000000005800000058″ 13
1784 спирална галаксија Зајак 05ч 05м &1000000000000026700000026,7с −11° 52′ &1000000000000002100000021″ 12
1788 расеана маглина Орион 05ч 06м &1000000000000005400000054с −03° 21′ 5,8

1801–1900[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1808 спирална галаксија Гулаб 05ч 07м &1000000000000042300000042,3с −37° 30′ &1000000000000004600000046″ 10,7
1818 збиено ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 04м &1000000000000013800000013,8с −66° 26′ &1000000000000000200000002″ 9,7
1850 (сместен во Големиот Магеланов Облак)[3] расеано ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 08м &1000000000000045800000045,8с −68° 45′ &1000000000000003900000039″ 8,8
1851 збиено ѕвездено јато Гулаб 05ч 14м &1000000000000006300000006,3с −40° 02′ &1000000000000005000000050″ 8,8
1857 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05ч 20м +39° 21′ 8,1
1872 расеано ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 13м &1000000000000011700000011,7с −69° 18′ &1000000000000004500000045″ 11,4
1893 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05h 22m 44s +33° 24′ 42″ 14,38

1901–2000[уреди | уреди извор]

NGC-бр. Други називи Вид објект Соѕвездие Ректасцензија (J2000) Деклинација (J2000) Привидна величина
1904 Месје 79 збиено ѕвездено јато Зајак 05ч 24м &1000000000000010600000010,6с −24° 31′ &1000000000000002700000027″ 9,2
1907 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05ч 28м &1000000000000000600000006с +35° 20′ 8,9
1912 Месје 38 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05ч 28м &1000000000000004300000043с +35° 51′ 6,7
1931 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05ч 31м &1000000000000026600000026,6с +34° 14′ &1000000000000005800000058″ 10,1
1946 расеано ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 25м &1000000000000001500000015с −66° 24′ 12,7
1948 здружение од ѕвезди Златна Рипка 05ч 24м &1000000000000020000000020,0с −66° 24′ &1000000000000001200000012″ 10,8
1952 Месје 1;
маглина Краба
остаток од супернова Бик 05ч 34м &1000000000000032000000032,0с +22° 00′ &1000000000000005200000052″ 8,4
1960 Месје 36 расеано ѕвездено јато Кочијаш 05ч 36м &1000000000000001200000012с +34° 08′ 6,1
1961 спирална галаксија Жирафа 05ч 42м &1000000000000005400000005,4с +69° 22′ &1000000000000004200000042″ 12,2
1973 расеана маглина Орион 05ч 35м −04° 44′ 7
1974 расеано ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 27м &1000000000000059000000059,0с −67° 25′ &1000000000000002700000027″ 10,3
1975 маглина[1] Орион 05ч 35м −05° 23′ 7
1976 Месје 42;
маглина Орион
расеана маглина Орион 05ч 35м &1000000000000017300000017,3с −05° 23′ &1000000000000002800000028″ 5
1977 расеано ѕвездено јато Орион 05ч 35м &1000000000000015000000015,0с −04° 53′ &1000000000000001200000012″ 7
1978 збиено ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 28м &1000000000000045000000045,0с −66° 14′ &1000000000000001400000014″ 10,7
1980 расеано ѕвездено јато Орион 05ч 35м −05° 55′ 2,5
1981 расеано ѕвездено јато Орион 05ч 35м −04° 24′ 4,2
1982 Месје 43;
Демеранова маглина
расеана маглина Орион 05ч 35м &1000000000000003100000031с −05° 16′ 9
1986 расеано ѕвездено јато Маса 05ч 27м &1000000000000037700000037,7с −69° 58′ &1000000000000001400000014″ 11,3
1988 ѕвезда[1] Бик 05ч 38м[1] +21° 14′[1]
1992 спирална галаксија Гулаб 05ч 34м &1000000000000032000000032,0с −30° 53′ &1000000000000004600000046″
1996 расеано ѕвездено јато Бик 05ч 38м +25° 46′
1997 расеано ѕвездено јато Златна Рипка 05ч 30м &1000000000000003400000034с −63° 12.2′ &1000000000000014300000014,3″
1998 леќеста галаксија Сликар 05ч 33м &1000000000000015200000015,2с −48° 41′ &1000000000000004200000042″
1999 расеана маглина Орион 05ч 36м &1000000000000002700000027с −06° 43′ 9,5
2000 расеано ѕвездено јато Маса 05ч 27м &1000000000000003000000030с −71° 53′ 12,3

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 R. W. Sinnott, editor (1988). The Complete New General Catalogue and Index Catalogue of Nebulae and Star Clusters by J. L. E. Dreyer. Sky Publishing Corporation and Cambridge University Press. ISBN 0-933346-51-4.
  2. G. de Vaucouleurs, A. de Vaucouleurs, H. G. Corwin, R. J. Buta, G. Paturel, P. Fouque (1991). Third Reference Catalogue of Bright Galaxies. New York: Springer-Verlag.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. Results for various objects.