Список на јазици што користат кирилица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на јазици кои користат кирилица, или пак кои користеле кирилица во одреден период од нивниот развој.

Држави во кои се користи кирилица. Темнозелено значи држави кои користат само кирилица, светлозелени држави кои користат и други писма.

Индоевропски јазици[уреди | уреди извор]

Кавкаски јазици[уреди | уреди извор]

(Оваа група е именувана во едно поради географската положба, не според генетичката поврзаност.)

Сино-тибетски јазици[уреди | уреди извор]

Чукотско-камчатски јазици[уреди | уреди извор]

Монголски јазици[уреди | уреди извор]

Тунгуски јазици[уреди | уреди извор]

Турски јазици[уреди | уреди извор]

Уралски јазици[уреди | уреди извор]

Ескимско-алеутски јазици[уреди | уреди извор]

Афроазиски јазици[уреди | уреди извор]

Други јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]


Поврзано[уреди | уреди извор]