Список на јазици во Африка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Класификација[уреди | уреди извор]

Афроазиски јазици[уреди | уреди извор]

Нилскосахарски јазици[уреди | уреди извор]

  • Запад
   • Бонго-багирми јазик
    • Бонго-бака јазик
     • Бака јазик
     • Бонго јазик
     • Морокодо-бели јазик
    • Кара јазик
     • Фуру јазик
     • Гула
     • Јулу јазик
    • Сара-багирми јазик
     • Багирми јазик
     • Бири јазик
     • Фонгоро јазик
     • Сара јазик
    • Сињар јазик
     • Сињар јазик
   • Креш јазик
    • Аја
    • Гбаја јазик

Нигер-конго јазици[уреди | уреди извор]

Којсански јазици[уреди | уреди извор]

Индоевропски јазици[уреди | уреди извор]

Креолски јазици[уреди | уреди извор]

Некласифицирани јазици[уреди | уреди извор]

Јазици со знаци[уреди | уреди извор]