Список на членови на Evanescence

Од Википедија — слободната енциклопедија

Американскиот рок бенд Evanescence има само еден член кој е присутен од создавањето на бендот до денеска, а тоа е главниот вокал Ејми Ли.

Историја[уреди | уреди извор]

1995–1998
1999–2002
2002–2003
2003
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир
 • Бен Муди – водечка гитара, ритмичка гитара
 • Франческо Дикозимо (сесијски музичар) – бас гитара
 • Џош Фриз (сесијски музичар) – тапани
2003
2003–2006
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир
 • Тери Балсамо – водечка гитара
 • Џон Лекомп – ритмичка гитара
 • Вил Бојд – бас гитара
 • Роки Греј – тапани
2006–2007
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир
 • Тери Балсамо – водечка гитара
 • Џон Лекомп – ритмичка гитара
 • Тим Макорд – бас гитара
 • Роки Греј – тапани
2007
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир
 • Тери Балсамо – водечка гитара
 • Трој Меклавхорн (музичар на турнеи) – ритмичка гитара
 • Тим Макорд – бас гитара
 • Вил Хант (музичар на турнеи) – drums
2007–2010
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир
 • Тери Балсамо – главна гитара
 • Тим Макорд – бас гитара
2010–сега
 • Ејми Ли – главен вокал, пијано, клавир, харфа
 • Тери Балсамо – водечка гитара
 • Тим Макорд – бас гитара
 • Вил "Сајенс" Хант – тапани, програмирање
 • Вил Хант – тапани

Табела[уреди | уреди извор]

Улога во бендот Година
1995–1998 1999–2002 2002–2003 2003 2003 2003–2006 2006–2007 2007 2007–2010 2010–сега
Главен вокал, пијано, клавијатура, харфа Ејми Ли
Водечка гитара Бен Муди Тери Балсамо
Ритмичка гитара   Џон Лекомп   Џон Лекомп Трој Меклавхорн  
Бас   Франческо Дикозимо Вил Бојд Тим Макорд
Тапани   Роки Греј Џош Фриз Роки Греј Вил Хант   Вил "Сајенс" Хант
Втори тапани   Вил Хант
Клавијатура   Дејвид Хоџес