Список на цркви и манастири во Брегалничката епархија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Име Слика Населено место Изградба
Св. Никола
Sv. Nikola - Štip 2.JPG
Штип 1867
Св. Климент Охридски Штип
Св. Петка Штип
Св. Троица Штип
Успение на Пресвета Богородица
Uspenie na Presveta Bogorodica - Novo Selo 01.JPG
Ново Село 1850
Св. Архангел Михаил Штип
Св. Спас Штип
Св. Јован Крстител Ново Село
Св. Троица
Sv. Troica - Novo Selo cropp.jpg
Ново Село
Св. Илија
St. Elijah Church (Tri Češmi).JPG
Три Чешми
Св. Ѓорѓи
Св. Ѓорѓи - Козјак 0 (12).JPG
Козјак
Св. Ѓорѓи Лесковица
Св. Ѓорѓи Долани
Св. Јован Крстител Љуботен
Успение на Пресвета Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 12.jpg
Пиперово
Св. Атанасиј Брест
Св. Пантелејмон Брест
Св. Ѓорѓи Долни Балван
Св. Јован Крстител Горни Балван
Св. Никола Судик
Св. Троица Горно Трогерци
Воскресение Христово Долно Трогерци
Св. Никола
Nikola Krupiški-kropirana.jpg
Крупиште
Воскресение Христово Карбинци
Св. Кирил и Методиј Радање
Св. Димитриј Таринци
Св. Петка Радање
Св. Недела Штип
Св. Петка Сарчиево
Св. Богородица Штип
Св. Илија Пухче
Св. Никола
Црква „Св. Никола“ од Свети Николе (14).JPG
Свети Николе
Св. Стефан Свети Николе
Св. Никола Сопот
Св. Никола Кнежје
Св. Никола Малино
Св. Петка Малино
Св. Никола
Св. Никола - Мечкуевци.jpg
Мечкуевци
Св. Петка Мечкуевци
Св. Никола Бориловци
Св. Јован Благослов Богословец
Св. Димитриј Преод
Св. Ѓорѓи
Олтарни фрески - Св. Ѓорѓи Ѓуземелшки.jpg
Ѓуземелци
Св. Илија Ѓуземелци
Вознесение Христово Ѓуземелци
Вознесение Христово Крушица
Вознесение Христово Строиманци
Св. Троица Долно Ѓуѓанци
Св. Ѓорѓи Орел
Св. Ѓорѓи Ранченци
Св. Богородица Немањици
Св. Илија Немањици
Св. Богородица Ѓуриште
Св. Недела Ранченци
Вознесение Христово
Voznesenie Gospodovo od Gorobinci 01.JPG
Горобинци
Св. Ѓорѓи Амзабегово
Вознесение на Чесниот Крст Кадрифаково
Св. Апостол Павле Ерџелија
Св. Прохор Пчињски Пиширово
Лесновски манастир
Внатрешноста на Лесновскиот манастир.jpg
Лесново
Св. Спиридон Чудотворец Злетово
Успение на Пресвета Богородица Лесново
Св. Илија Лесново
Успение на Пресвета Богородица
Uspenie Bogorodicno od Probistip 04.JPG
Пробиштип
Св. Јован Крстител Дреново
Св. Илија
Црква „Св Илија“ - Добрево.jpg
Добрево
Св. Петка Плешинци
Св. Пророк Еремија Долни Стубол
Св. Троица Барбарево
Св. Троица Костомар
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Пуздерци.jpg
Пуздерци
Св. Троица
Црква „Св Троица“ - Трооло.jpg
Трооло
Св. Илија Лезово
Св. Илија Буниш
Св. Никола Шталковица
Св. Богородица
Манастирска црква „Пресвета Богородица Балаклија“ - Злетово.jpg
Злетово
Св. Илија Злетово
Св. Ѓорѓи Глобица
Св. Јован Крстител Кундино
Св. Троица
Црква „Св. Троица“ - Ратавица.jpg
Ратавица
Св. Троица
Sv. Troica od Radoviš 20.JPG
Радовиш
Св. Илија Радовиш
Св. Спасо Радовишки
ЕкспедицијаЛакавичко 01.jpg
Радовиш
Св. Константин и Елена Раклиш
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 217.jpg
Ињево
Св. Никола
ЕкспедицијаЛакавичко 162.jpg
Дедино
Св. Атанасиј
ЕкспедицијаЛакавичко 209.jpg
Дедино
Св. Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 113.jpg
Ракитец
Св. Ѓорѓи Воиславци
Св. Ѓорѓи Подареш
Св. Димитриј Смиланци
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 90.jpg
Конче
Св. Богородица Калуѓерица
Св. Ѓорѓи Ораовица
Св. Богородица Злеово
Св. Архангел Михаил Јаргулица
Св. Ѓорѓи Ораовица
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 196.jpg
Горни Липовиќ
Успение на Пресвета Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 143.jpg
Долни Липовиќ
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 147.jpg
Долни Липовиќ
Св. Константин и Елена
ЕкспедицијаЛакавичко 55.jpg
Лубница
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 83.jpg
Лубница
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Лубница 2.jpg
Лубница
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 32.jpg
Габревци
Св. Ѓорѓи Скоруша
Св. Ѓорѓи Загорци
Св. Ѓорѓи Гарван
Св. Ѓорѓи Покрајчево
Св. Илија
Црква Св. Илија - Сулдурци 1.JPG
Сулдурци
Св. Атанасиј
Црква Св. Атанасиј - Сулдурци 01.JPG
Сулдурци
Св. Ѓорѓи
St. George church - Kochani (east).jpg
Кочани
Свето Преображение Кочани
Свето Преображение Драчевиќ
Св. Атанасиј
Sv. Atanasij od Orizari SK 06.JPG
Оризари
Св. Димитриј Зрновци
Св. Константин и Елена
Камбанарија црква Св. Константин и Елена - Соколарци.jpg
Соколарци
Св. Ѓорѓи
Црква Св. Ѓорѓи - Соколарци.jpg
Соколарци
Св. Никола Тркање
Вознесение Христово Бели
Св. Троица Невичани
Св. Архангел Михаил
Црква Архангел Михаил с.Спанчево.jpg
Спанчево
Св. Богородица Пресека
Св. Богородица Борилчево
Вознесение Христово Полаки
Св. Пантелејмон
Манастир Св. Пантелејмон - Кочани).JPG
Пантелеј
Св. Троица Градовци
Св. Недела
Sv. Nedela Obleševska (3).JPG
Облешево
Св. Богородица Долни Подлог
Вознесение Христово Видовиште
Св. Атанасиј Теранци
Св. Симеон Столпник
Simeon Stylites Church in Morodvis in 2014.jpg
Мородвис
Св. Троица Мородвис
Св. Симеон Столпник Костин Дол
Св. Јован Крстител Горни Подлог
Св. Петка Видовиште
Св. Харалампиј Пресека
Св. Кирил и Методиј Мојанци
Св. Наум Охридски Чифлик
Св. Димитриј Чешиново
Св. Петар и Павле Прибачево
Св. Петка Ново Селани
Св. Троица Рајчани
Св. Архангел Михаил
Sv.Arhangel Mihail.jpg
Виница
Св. Павле Виница
Св. Лука Виница
Св. Петка Истибања
Св. Троица Трсино
Св. Илија
Crkva blatec.JPG
Блатец
Вознесение Христово Липец
Св. Јован Крстител Лески
Св. Богородица Пеклани
Св. Димитриј Грљани
Св. Јоаким Осоговски
Jakimovo crkva.JPG
Јакимово
Вознесение Христово Драгобраште
Св. Кирил и Методиј
Црква Св. Илија во Градец (Виничко).jpg
Градец
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Бунеш 2.jpg
Бунеш
Св. Илија Патрик
Св. Богородица
Успение на Пресвета Богородица во Делчево (1).JPG
Делчево
Св. Кирил и Методиј Делчево
Св. Константин и Елена Разловци
Св. Никола Вирче
Св. Атанасиј Нов Истевник
Св. Никола Стар Истевник
Св. Ѓорѓи Град
Св. Петка Селник
Св. Јован Крстител Ѕвегор
Св. Богородица Бигла
Св. Димитриј Панчарево
Св. Богородица Тработивиште
Св. Пантелејмон Голак
Св. Богородица Делчево
Св. Илија Македонска Каменица
Св. Богородица
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Македонска Каменица (29).JPG
Македонска Каменица
Св. Богородица Цера