Список на цркви и манастири во Брегалничката епархија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Име Слика Населено место Изградба
Св. Никола
Sv. Nikola - Štip 2.JPG
Штип 1867
Св. Климент Охридски
Sv. Kliment Ohridski - Stip 02.JPG
Штип
Св. Петка Штип
Св. Троица
Св. Троица - Населба Баби (3).JPG
Штип
Успение на Пресвета Богородица
Uspenie na Presveta Bogorodica - Novo Selo 01.JPG
Ново Село 1850
Св. Архангел Михаил
Sv. Arhangel Mihail vo Štip 15.JPG
Штип
Св. Спас Штип
Св. Јован Крстител
Sv. Jovan Krstitel Štip 3.jpg
Ново Село
Св. Троица
Sv. Troica - Novo Selo cropp.jpg
Ново Село
Св. Илија
St. Elijah Church (Tri Češmi).JPG
Три Чешми
Св. Ѓорѓи
Св. Ѓорѓи - Козјак 0 (12).JPG
Козјак
Св. Ѓорѓи Лесковица
Св. Ѓорѓи Долани
Св. Јован Крстител Љуботен
Успение на Пресвета Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 12.jpg
Пиперово
Св. Атанасиј Брест
Св. Пантелејмон Брест
Св. Ѓорѓи
Црква „Св. Ѓорѓи“ - Долни Балван.jpg
Долни Балван
Св. Јован Крстител
Црква „Св. Јован Крстител“ - Горни Балван 3.jpg
Горни Балван
Св. Никола Судик
Св. Троица
Трогерски манастир.jpg
Горно Трогерци
Воскресение Христово
Црква „Вознесение Христово“ - Долно Трогерци 9.jpg
Долно Трогерци
Св. Никола
Nikola Krupiški-kropirana.jpg
Крупиште
Воскресение Христово Карбинци
Св. Кирил и Методиј
Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Радање 10.jpg
Радање
Св. Димитриј
Црква „Св. Димитриј“ - Таринци 2.jpg
Таринци
Св. Петка
Црква „Св. Петка“ - Калаузлија 6.jpg
Калаузлија
Св. Недела Штип
Св. Петка Сарчиево
Св. Богородица Штип
Св. Илија Пухче
Св. Никола
Црква „Св. Никола“ од Свети Николе (14).JPG
Свети Николе
Св. Стефан Свети Николе
Св. Никола Сопот
Св. Никола Кнежје
Св. Петка
Црква „Св. Петка“ - Малино 4.jpg
Малино
Св. Спас
Црква „Вознесение Христово“ - Малино.jpg
Малино
Св. Никола
Црква „Св. Никола“ - Мечкуевци.jpg
Мечкуевци
Св. Петка
Црква „Св. Петка“ - Мечкуевци.jpg
Мечкуевци
Св. Никола
Црква „Св. Никола“ - Буриловци 7.jpg
Буриловци
Св. Јован Благослов Богословец
Св. Димитриј
Црква „Св. Димитриј“ - Преод 7.jpg
Преод
Св. Кирил и Методиј
Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Преод.jpg
Преод
Св. Ѓорѓи
Олтарни фрески - Св. Ѓорѓи Ѓуземелшки.jpg
Ѓуземелци
Св. Илија Ѓуземелци
Вознесение Христово Ѓуземелци
Рождество на Пресвета Богородица
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Крушица 14.jpg
Крушица
Ѓуришки манастир
Crkvata od Đuriški (3).JPG
Крушица
Вознесение Христово Строиманци
Св. Троица Долно Ѓуѓанци
Св. Троица
Црква „Св. Никола“ - Долно Ѓуѓанце 7.jpg
Долно Ѓуѓанци
Св. Ѓорѓи
Црква „Св. Ѓорѓи“ - Орел 2.jpg
Орел
Св. Ѓорѓи
Црква „Св. Ѓорѓи“ - Ранчинци 9.jpg
Ранченци
Св. Недела
Црква „Св. Недела“ - Ранчинци 10.jpg
Ранченци
Успение на Пресвета Богородица
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Немањица 3.jpg
Немањици
Св. Илија
Црква „Св.Илија“ - Немањица.jpg
Немањици
Св. Богородица Ѓуриште
Вознесение Христово
Voznesenie Gospodovo od Gorobinci 01.JPG
Горобинци
Св. Ѓорѓи
Црква „Св. Ѓорѓи“ - Амзабегово 7.jpg
Амзабегово
Вознесение на Чесниот Крст Кадрифаково
Св. Апостол Павле Ерџелија
Св. Прохор Пчињски
Црква „Св. Прохор Пчински“ - Пеширово 3.jpg
Пеширово
Лесновски манастир
Внатрешноста на Лесновскиот манастир.jpg
Лесново
Св. Спиридон Чудотворец Злетово
Успение на Пресвета Богородица
Sv. Bogorodica od Zletovo 14.JPG
Злетово
Успение на Пресвета Богородица
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Лесново 3.jpg
Лесново
Св. Илија Лесново
Успение на Пресвета Богородица
Uspenie Bogorodicno od Probistip 04.JPG
Пробиштип
Св. Јован Крстител
Црква „Св. Јован Крстител“ - Древено.jpg
Дреново
Св. Илија
Црква „Св Илија“ - Добрево.jpg
Добрево
Св. Петка Плешенци
Св. Пророк Еремија Долни Стубол
Св. Троица Ерџелија
Св. Троица Костомар
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Пуздерци.jpg
Пуздерци
Св. Троица
Црква „Св Троица“ - Трооло.jpg
Трооло
Св. Илија Лезово
Св. Никола Шталковица
Св. Богородица
Манастирска црква „Пресвета Богородица Балаклија“ - Злетово.jpg
Злетово
Св. Илија Злетово
Св. Ѓорѓи Глобица
Св. Јован Крстител Кундино
Св. Троица
Црква „Св. Троица“ - Ратавица.jpg
Ратавица
Св. Троица
Sv. Troica od Radoviš 20.JPG
Радовиш
Св. Илија Радовиш
Св. Спасо Радовишки
ЕкспедицијаЛакавичко 01.jpg
Радовиш
Св. Константин и Елена
Sts. Constantine and Helena Church (Rakliš) (5).jpg
Раклиш
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 217.jpg
Ињево
Св. Никола
ЕкспедицијаЛакавичко 162.jpg
Дедино
Св. Атанасиј
ЕкспедицијаЛакавичко 209.jpg
Дедино
Св. Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 113.jpg
Ракитец
Св. Ѓорѓи
St. George Church (Voislavci) (3).jpg
Воиславци
Св. Ѓорѓи
St. George Church (Podareš) (5).jpg
Подареш
Св. Илија
St. Elijah Church (Podareš) (1).jpg
Подареш
Св. Димитриј Смиланци
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 90.jpg
Конче
Св. Ѓорѓи
St. George Church (Kaluǵerica) (8).jpg
Калуѓерица
Св. Ѓорѓи Ораовица
Св. Богородица
Dormition of the Theotokos Church (Zleovo) (1).jpg
Злеово
Св. Архангел Михаил
St. Michael the Archangel Church (Jargulica) (5).jpg
Јаргулица
Св. Атанасиј
St. Athanasius Church (Oraovica) (1).jpg
Ораовица
Св. Ѓорѓи Ораовица
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 196.jpg
Горни Липовиќ
Успение на Пресвета Богородица
ЕкспедицијаЛакавичко 143.jpg
Долни Липовиќ
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 147.jpg
Долни Липовиќ
Св. Константин и Елена
ЕкспедицијаЛакавичко 55.jpg
Лубница
Св. Ѓорѓи
ЕкспедицијаЛакавичко 83.jpg
Лубница
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Лубница 2.jpg
Лубница
Вознесение Христово
ЕкспедицијаЛакавичко 32.jpg
Габревци
Св. Ѓорѓи Скоруша
Св. Ѓорѓи Загорци
Св. Ѓорѓи Гарван
Св. Ѓорѓи
St. George Church (Pokrajčevo) (2).jpg
Покрајчево
Св. Илија
Црква Св. Илија - Сулдурци 1.JPG
Сулдурци
Св. Атанасиј
Црква Св. Атанасиј - Сулдурци 01.JPG
Сулдурци
Св. Ѓорѓи
St. George church - Kochani (east).jpg
Кочани
Свето Преображение Кочани
Свето Преображение Драчевиќ
Св. Атанасиј Оризари
Св. Димитриј
Icon St. Demetrious-Zrnovci.jpg
Зрновци
Св. Константин и Елена
Камбанарија црква Св. Константин и Елена - Соколарци.jpg
Соколарци
Св. Ѓорѓи
Црква Св. Ѓорѓи - Соколарци.jpg
Соколарци
Св. Никола Тркање
Вознесение Христово
Црква „Вознесенио Христово“ - Бели 3.jpg
Бели
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Бели.jpg
Бели
Св. Петка
Црква „Св. Петка“ - Бели 6.jpg
Бели
Св. Троица Нивичани
Св. Богородица
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Небојани 3.jpg
Небојани
Св. Архангел Михаил
Црква Архангел Михаил с.Спанчево.jpg
Спанчево
Св. Богородица Пресека
Св. Богородица Бурилчево
Вознесение Христово Полаки
Св. Пантелејмон
Манастир Св. Пантелејмон - Кочани).JPG
Пантелеј
Св. Троица Грдовци
Св. Недела
Sv. Nedela Obleševska (3).JPG
Облешево
Св. Богородица Долни Подлог
Вознесение Христово Видовиште
Св. Климент Охридски Видовиште
Св. Атанасиј Теранци
Св. Симеон Столпник
Simeon Stylites Church in Morodvis in 2014.jpg
Мородвис
Св. Троица Мородвис
Св. Симеон Столпник Костин Дол
Св. Јован Крстител Горни Подлог
Св. Петка Видовиште
Св. Харалампиј Пресека
Св. Кирил и Методиј Мојанци
Св. Наум Охридски Чифлик
Св. Димитриј Чешиново
Св. Петар и Павле Прибачево
Св. Петка Ново Селани
Св. Троица Рајчани
Св. Архангел Михаил
Sv.Arhangel Mihail.jpg
Виница
Св. Павле Виница
Св. Лука Виница
Св. Петка Истибања
Св. Троица Трсино
Св. Илија
Crkva blatec.JPG
Блатец
Вознесение Христово Липец
Св. Јован Крстител Лески
Св. Богородица Пекљани
Св. Димитриј Грљани
Св. Јоаким Осоговски
Jakimovo crkva.JPG
Јакимово
Вознесение Христово Драгобраште
Св. Кирил и Методиј
Црква Св. Илија во Градец (Виничко).jpg
Градец
Св. Илија
Црква „Св. Илија“ - Бунеш 2.jpg
Бунеш
Св. Илија Патрик
Св. Богородица
Успение на Пресвета Богородица во Делчево (1).JPG
Делчево
Св. Кирил и Методиј Делчево
Св. Константин и Елена
Поглед на црквата во Разловци.jpg
Разловци
Св. Никола
Црквата „Св. Никола“ во Вирче.jpg
Вирче
Св. Ѓорѓи
Црквата „Св. Ѓорѓи“ во Вирче (2).jpg
Вирче
Св. Атанасиј Нов Истевник
Св. Никола
Црквата „Св. Никола“ во Стар Истевник.jpg
Стар Истевник
Св. Ѓорѓи
Селската црква во Град.jpg
Град
Св. Петка
Црква „Св. Петка“ во село Селник.jpg
Селник
Св. Јован Крстител
Црквата во Ѕвегор.jpg
Ѕвегор
Св. Богородица Бигла
Вознесение Христово
Црквата „Св. Спас“ во Панчарево (1).jpg
Панчарево
Св. Димитриј
Црква „Св. Димитриј“ во Панчарево.jpg
Панчарево
Успение на Пресвета Богородица
Поглед на црквата во Тработивиште.jpg
Тработивиште
Св. Пантелејмон Голак
Св. Богородица Делчево
Св. Илија Македонска Каменица
Св. Богородица
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ во Македонска Каменица (29).JPG
Македонска Каменица
Св. Богородица Цера